Gå til indhold
GUIDE: Montering og indstilling af MTB sadel

GUIDE: Montering og indstilling af MTB sadel

Her får du vores informative guide til, hvordan du monterer og indstiller din MTB sadel. Denne guide er udformet for at gør det så nemt som muligt for dig. Du vil hurtigt få et overblik over, hvad der skal gøres for at du kan montere en ny MTB sadel og hvordan du indstiller sadlen, så den passer perfekt til dig og din kørestil.

Montering af MTB sadel

Det kan virke uoverskueligt at skulle skifte det gamle sadel ud og montere en ny sadel. Det gjorde det i hvert fald for os. Men det er heldigvis ikke så svært. Og det kræver ikke meget værktøj eller særligt lang tid. Alt du skal bruge er lidt håndelag og værktøj, som findes i enhver værktøjskasse.

Indstilling af sadel

Selvom du sjældent sidder i sadlen i længere tid af gangen, så er er sadlens position og højde vigtig. Du har brug for den rette indstilling af sadlen for at kunne performe optimalt på stigninger og nedfarter.

Indstilling af mountainbike saddel

En lav sadelposition til downhill MTB

Det er vigtigt at indstille sadlen korrekt for, at du kan overføre flest mulig watt til pedalerne. Vi er alle bygget forskelligt, hvorfor der heller ikke er nogen gylden regel for, hvordan du indstiller din MTB sadel. Der er dog nogle tommelfingerregler, som du kan bruge til indstilling af din sadel – og ud fra det kan du så tilpasse positionen af sadlen, så den er perfekt til dig.

Bredt sortiment af MTB tilbehør

Sadlens højde

For at indstille højden på din sadel kan du bruge følgende tommelfingerregler. Men som nævnt i ovenstående er det vigtigt at du selv mærker efter, hvad der er behageligt og føles godt for dig.

Fremgangsmåde:

Du sætter dig på din sadel og sætter hælen på pedalen og træder den i bund. Hvis benet er helt strækt, så er sædet for højt og din balance vil være udsat og du kan opleve smerter i hofter og haser. Er benet meget bøjet vil du ikke kunne overføre nok kræfter til pedalerne og cyklen.

Et sted derimellem ligger punktet, hvor du sidder behageligt og har den mest optimale kraftoverførsel til pedalerne. Du skal helst kunne nå jorden med tåspidserne ved en let vinkling af cyklen.

Formel til udregning af sadelhøjde

Er du mere til tal og præcise udregninger, så er der en anden metode, som du kan bruge til at indstille din MTB sadel.

Fremgangsmåde:

Først skal du måle din skridthøjde. Det kan du gøre ved at placere en bog, så højt som muligt mellem lårene og måle højden fra gulvet til overkanten af bogen. Dette tal ganger du så med 0,883. Dette giver dig et tal, som er højden din sadel skal have (målt fra gulv til toppen af sadlen).

Det er ikke en endelig formel, men giver et godt udgangspunkt for videre indstilling af sadlen.

Alternativ

Et alternativ, og måske lidt nemmere metoder, er at du stiller dig ved siden af cyklen og hæver låret op til vandret. MTB sadlens skal indstilles til lige under lårets højde.

Find det fedeste MTB tøj her

Tilpas din sadel til situationen

Det kan være værd at overveje at lave ekstra tilpasninger af din sadel, hvis du oplever noget af det følgende:

  • Du skal cykle en fladere rute
  • Du cykler en teknisk rute med mange højdemeter
  • Du har ondt i ryggen
  • Kører med en tung rygsæk

Der er flere ting at være opmærksom på, når du skal montere og indstille din MTB sadel. Det kan være værd at eksperimentere dig frem til, hvad der virker for dig. Vi vil dog ikke anbefale at du begynder at lege med tilpasningen af din sadel inden du har kørt mere end 10 ture på din mountainbike. Du skal være i stand til at kende din cykel og mærke, hvad ændringerne betyder for din mountainbiking.

Forrige artikel Sådan vedligeholder du dine ski goggles

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævede felter