Gå til indhold
Guide til køb af solbriller – En online solbrille guide

Guide til køb af solbriller – En online solbrille guide

Selvom vi altid klager over at vejret i Danmark er kedeligt og dårligt, så har du alligevel brug for, og lyst til, et par solbriller, når vejret viser sig fra sin bedste side. Derfor har vi valgt at skrive en dybdegående og grundig solbrille guide, til dig som ønsker at købe et par nye solbriller.

Guide til at købe solbriller

Selvom du ikke bruger dine solbriller meget, kan det være enormt svært at finde et par solbriller som passer til dit ansigt, stil og ønsker. Denne solbrille guide er skrevet for at hjælpe dig til at finde de rigtige solbriller for dig.

Køb dine lifestyle solbriller hos Blacksnow

UV-Beskyttelse

Selvom der ikke er nogen grund til at benægte hvor godt du ser ud med et par solbriller, så er der rent faktisk også en grund til at du bruger solbriller. Udover at være en fantastisk modeaccessory, så beskytter solbriller dine øjne mod forskellige former for ultraviolet lys, øger den optiske klarhed i lyse forhold og reducerer risikoen for at skade dine øjne.

Tip: Læs hvorfor det er vigtigt at beskytte dine øjne

Solbriller er essentielle for dig som bliver udsat for store mængder af ultraviolet lys under aktiviteter som vintersport, vandsport eller kører i skarpt lys. Når du køber solbriller er en af de vigtigste features at holde øje med, 100% ultraviolet (UV) beskyttelse. Selvom solen er mere end 149 mio km væk, stråler dets ultraviolette lys så hårdt at det kan være skyld i kræft og skader på øjnene.

Der er to typer UV-lys som du skal være opmærksom på.

UVB Stråler

UVB stråler er ekstremt intense og er den primære årsag til solbrændt hud og kræft. De kan være meget skadelige for øjnene. UVB strålerne er intensive igennem hele året, men er meget stærkere i sommermånederne mellem 10 og 16. Dette er den tid på året hvor jordens orbit er nærmest solen. Selvom UVB strålerne er mere intense om sommeren, så har de også evnen til at forbrænde eller skade hud og øjne året rundt. Denne effekt bliver forstærket af sneen.

UVA Stråler

UVA stråler står for 95% af den UV stråling som rammer jordens overflade. UVA strålerne varierer ikke i intensitet gennem hele året og selvom de er meget mindre intense, så er de 30-50 gange mere fremherskende end UVB stråler. I nyere studier, har det vist sig at UVA stråler også bidrager til udviklingen af hudkræft og aldring af huden. De er også blevet sat i forbindelse med udviklingen af grå stær.

spy-solbriller

Frame

Frame størrelse

Når du skal vælge dine nye solbriller, er det første du skal kigge efter din ansigtsstørrelse. Størrelsen på solbrillerne bør ligge tæt din ansigtsstørrelse. Mindre frames passer bedre til et mindre ansigt osv.

Frame størrelse referer til det sande fit på solbrillerne. Dette er tommelfingerregel og bør ikke blive forvekslet med solbrillens dækkeevne. Der laves oversized stunner shades til mindre ansigter.

For et mere specifikt kig på størrelsen af solbriller, bør du kigge på dimensionerne. Det er of skrevet som tre fortløbende numre: Eye SizeBridge SizeTemple Size. Ikke alle producenter giver disse oplysninger.

Eye Size

Dette er de horisontale mål fra den ydre kant til inderkanten af den ene linse. Den typiske bredde er 40-62 mm.

Bridge Size

Bridge size er afstanden mellem linserne. Typisk bredde er 14-24 mm.

Temple Size

Dette er længden på solbrillens temple piece, også kendt som armstykket eller ørestykket. Typiske længder er mellem 120-150 mm.

Frame materiale

At vælge et frame materiale som passer til dit brug spiller en stor rolle for komfort, sikkerhed og funktionalitet i dine nye solbriller. Forskellige materialer passer til forskellige funktioner. Pris og stil spiller også en rolle her.

Metal

Metal er en af de mest udbredte materialer i fremstillingen af solbrille frames grundet dets formbarhed, korrosionsmodstand og at det er let at justere, hvilket gør at de kan tilpasses mange ansigtsformer og frame styles. Metal frames er sædvanligvis dyrere, mindre holdbare og ikke ideelle til actionsport.

Nylon

Nylon frames bør være din go-to frame for sportsaktiviteter. Nylon frames er meget modstandsdygtige overfor temperaturændreinger og forbliver super fleksible, uden at miste dens stivhed, som er vigtig sikkerheden. De forskellige producenter bruger forskellige navne for deres nylon frame (Oakleys O Matter Frame er eksempelvis en nylon frame). Nylon frames er som oftest billigere, lettere og stærkere end traditionelle metal frames.

Titatnium

Generelt bliver titanium frames brugt i mere high-end solbriller. Titanium frames er mere holdbare, modstandsdygtige overfor skrammer og dyrere.

Polycarbonate

Dette alsidige og stærke plastik giver seriøs modstandskraft mod stød og findes i mange sports- og sikkerhedsbriller. På trods af deres holdbarhed er framen ganske stiv og ikke særligt fleksibel. En polycarbonate frame er et godt valg til børn fordi plastik framen kan tåle en masse tæsk.

Acetat

Acetat er også plastic, men en smule anderledes. Sammenlignet med en standard plastik frame (normalt acrylic eller polyurethane) er acetat frames stærkere, mere fleksible og generelt lettere. Acetat frames kan komme i et stort udvalg af farver og former. Da farven er indlagt i plastikken, i stedet for at være malet på, holder farven længere.

Plastik

Solbriller kan laves i mange forskellige former for plastik frames, fra acrylic til polyurethane. Plastik frames er generelt de billigste frames og er en mulighed hvis prisen er vigtig.

dragon-baile

Linse

Optisk glas

Optisk glas linser er slebet og poleret til at matche øjets standard for at sikre et forvrængningsfrit udsyn. Optiske glas er ekstremt holdbare og meget beskyttede overfor ridser. De primære fordele ved optisk glas er en høj grad af forvrængningsfrit udsyn og dets hårdførhed overfor ridser. Af ulemper er optisk glas som oftest dyrere og ved slag kan de nogen gange gå i stykker, hvilket kan være farligt under sportsaktiviteter.

Polycarbonate

Polycarbonate plastik linser er det bedste for dig, som vil bevæge dig en masse rundt med solbrillerne. Polycarbonate linser er lavet af materiale, som minder meget om materialerne man bruger i en flykontruktion og er nærmest uforgængelig. Polycarbonate er let og skrammer ikke let, giver et højt niveau af optisk klarhed og er 50 gange mere stødsikker en optisk glas. Det giver en utroligt stærk og et minimum af optisk forvrængning. Ulemperne er at linsen får skrammer lidt nemmere og har en optisk klarhed, som ikke er helt på højde med optisk glas eller NXT.

NXT Polyurethane

Denne linsetype er uden tvivl toppen af poppen. Linsen kombinerer fordelene ved optisk glas med fordelene fra polycarbonate linserne. Hvilket gør NXT polyurethane linsen til det bedste valg, for dig som er villig til at betale for det. NXT linser er lavet med Trivex, et advanceret polymer materiale, hvis fordele inkluderer ekstrem stødsikkerhed, overlegen optisk klarhed og ultra lav vægt.

Acrylic linser

Acrylic linser er til billigere solbriller og er det ideelle valg for mode solbriller. Den primære ulempe ved acrylic linser er at du ofrer noget holdbarhed og optisk klarhed.

solbriller-chamonix

Teknologi

Polariserede linser

Når lyset reflekterer på flade overflader som vand, sne, glas, sand eller fortov bliver lyset reflekteret vinkelret på overfladen. Det reflekterede lys er meget intenst og kan bidrage til forøget øje irritation, træthed i øjnene og i nogle tilfælde et begrænset udsyn (til jer nørder, så hedder det Brewster’s Angle). Polariserede linser bruger horisontale linier med polariserede mikro krystaller, som blokerer alt det vertikale lys og beskytter dine øjne mod det reflekterede lys. Polariserede linser er specielt egnet til vandsport, cykling og kørsel, hvor der vil være en masse reflekteret lys. Polariserede linser giver ikke ekstra UV beskyttelse.

Læs alt om polariserede linser her

Fotokromatiske linser

Fotokromatiske linser tilpasser sig automatisk til skiftende lysintensiteter for at beskytte din øjne i et bredere spektrum af lysforhold. Fotokromatiske linser bliver rent faktisk mørkere, på lysere dage. Når det lyset bliver mørkere eller fladt, så bliver linsen lysere. Den fotokromatiske effekt sker ikke øjeblikkeligt og det tager længere tid i koldere forhold. Det virker heller ikke når du sidder inde i en bil. Skiftet bliver aktiveret af de skadelige UVB stråler, hvilket ikke trænger igennem forruden i bilen.

Gradient linser

Gradient linser har en belægning fra toppen og ned, så toppen af linsen er mørkest. Disse linser er gode til at køre med, da de beskytter øjnene mod sollys oppefra og tillader mere lys i bunden af linsen, så du tydeligt kan se instrumentbrættet.

Dobbelt gradient linser

Dobbelt gradient referer til linser som også er belagt fra bunden og op. Toppen og bunden af linsen er mørkest, mens den midterste del er lysere. Dobbelt gradient linser er et godt valg, hvis du vil have linser som ikke er for mørke, men beskytter dine øjne mod lys oppefra og lys som reflekteres fra sand, vand eller andre reflekterende overflader ved fødderne. Disse linser er et godt valg til vandsport.

Farver

Vil du læse mere om linser, deres farver og brug, så har vi skrevet en dybdegående guide til Oakley linser. Det er en guide specifikt om Oakley linser, men den grundlæggende information kan bruges på linser fra alle brands.

Guide til linser – Farve, rate of transmission og brug

Bredt udvalg af solbriller

Håber du har fundet denne solbrille guide brugbar. Hvis du er på udkig efter et par nye solbriller, har vi et stort udvalg af solbriller fra førende brands.

 

Forrige artikel Sådan vedligeholder du dine ski goggles

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævede felter