Gå til indhold
BLACK WEEKEND PÅ COPENHILL FREDAG OG LØRDAG SPAR MINIMUM 50%
BLACK WEEKEND PÅ COPENHILL FREDAG OG LØRDAG SPAR MINIMUM 50%
Hvad er Downhill MTB?

Hvad er Downhill MTB?

Her vil jeg forsøge at give dig en komplet guide/instruktion til downhill MTB. Her vil du finde alt om udstyr, konkurrencer, gode downhill spor i Danmark og hvorfor downhill MTB er den mest aggressive og vildeste type mountainbike.

INTRODUKTION

Downhill MTB er i sagens kerne utroligt simpelt. Du finder det højeste bjerg eller bakke, tag op til toppen og kør så hurtigt som muligt ned af sporet. I downhill handler det om at presse grænserne. Man skal se hvor hurtigt man kan køre, hvor langt man kan flyve udover hoppet eller hvor hurtigt man kan køre rundt i skarpe hårnålesving. Det er en adrenalinpumpende sport for de modigste.

HISTORIE

Downhill mountainbike er forholdsvist ung sport. Den første officielle konkurrence blev afholdt i 1976 i Californien. Dengang var der ikke en specialiseret cykel til downhill, så det blev gennemført på almindelige mountainbikes, der var forbedret med hjemmelavede løsninger. En sjov lille anekdote er at vinderen det første år også var den eneste, som gennemførte løbet.

Mads Weidemann Downhill

Mads Weidemann hænger frit i luften

Som ordet spredte sig, gik udviklingen hurtigt og flere mountainbikere ville være en del af den nye sportsgren. Det gik hele tiden fremad for downhill og i 1993 blev den første downhill world cup afholdt under UCI’s flag. Sidenda er det gået stærkt og det er fortsat en kraftigt voksende sport, som får flere og flere udøvere over hele verden.

KOM IGANG MED DOWNHILL

Det er som sådan en nem sport at starte med. Det hele handler om at køre hurtigt nedad sporet på en MTB. Som en start skal du have en mountainbike og begynde at cykle på singletracks i skoven, når du begynder at have fået god kontrol med cyklen, kan du rykke videre på mere og mere udfordrende spor.

Vil du kickstarte din downhill karriere, kan vi anbefale MTB kurser fra MTB akademiet.

Når niveauet og selvtilliden er til det, kan du begynde at teste evnerne af på downhill spor i Danmark og senere rejse ud i Europa, hvor der findes et væld af downhill spor i alle sværhedsgrader. Til at starte med kan du låne en downhill mountainbike, når du rejser udenfor landet, senere når niveauet og ambitionerne er til det kan du investere i din egen downhill cykel.

VIDEO

Nyd en af verdens bedste downhill mountainbikers, Danny Hart, fuldstændig køre sine modstandere i sænk til verdensmesterskaberne i 2011. Med fantastisk underholdende kommentatorer.

DOWNHILL SPOR I DANMARK

Der findes flere forskellige downhill spor i Danmark. De er kortere end de spor, som du vil finde i udlandet, men det er ikke ensbetydende med at de ikke er udfordrende og kan sætte dine evner på prøve. Du kan finde gode og udfordrende downhill spor i følgende skove:

  • Almindingen
  • Rold Skov
  • Rude Skov
  • Ry Skov
  • Ruehed Skov

Du kan finde en mere dybdegående artikel om Downhill i Danmark ved at følge linket.

Bonus:

Et downhill spor som mange danskere bruger, især fra Sjælland, er Vallåsen Bike Park, som ligger lige på den anden side af sundet. Det er en bikepark med udfordringer til alle niveauer.

DOWNHILL SPOR I EUROPA

Downhill er en sport i voldsom vækst og der popper flere og flere bikeparks op i Europa. Især i alperne er skiområderne ved at se ideen i også have gæster om sommeren. Derfor vokser der hvert år nye bikeparks frem i skiområder. Hvilket så også betyder at du kan tage liften op, og udelukkende fokusere på at køre downhill MTB. Federe bliver det ikke. Herunder har vi listet nogle af Europas bedste og mest populære områder til downhill.

I Norden kan du finde masser af downhill spor i:

Rundt i Europa kan vi anbefale følgende bikeparks:

Dette er bare et mindre udpluk af Europas mange bikeparks. Du kan læse mere om vores favorit bike parks i Europa her.

KONKURRENCER

DANMARK

I Danmark er der masser af MTB konkurrencer og events, men der er desværre ikke så mange endnu. Det største og førende er Danish Downhill Cup, som har eksisteret i flere år og fortsætter succesen med at lave konkurrencer på Danmarks bedste downhill spor.

MTB Downhill

Downhill i Danmark er ikke nemt!

INTERNATIONALT

Internationalt er der et væld af downhill MTB konkurrencer. Der er både konkurrencer, som ligger under UCI regi og andre konkurrencer, som bliver arrangeret af private firmaer og folk. Herunder vil vi liste nogle af de førende konkurrencer op.

UDSTYR

CYKLEN

Til downhill MTB skal du først og fremmest bruge en full suspension mountainbike. Det betyder at der er støddæmpning på for- og baggaffel. Og gerne med meget vandring. DH mountainbikes fås med op til 200mm vandring. Hvilket vil gøre cyklen fuldstændig umulig at køre op med. Til danske forhold, vil du i +90% af tilfældene kunne bruge en Enduro mountainbike til downhill sporene. Det er en mindre aggressiv full-suspension cykel med kortere vandring i affjedringen og en bedre geometri.

BESKYTTELSE

Pga. den mere aggressive natur af downhill MTB kræver det ekstra beskyttelsesgear. Alt skal være lidt mere kraftigt og give yderligere beskyttelse. Herunder kan du få et hurtigt overblik over, hvilken beskyttelse der er nødvendig for at køre downhill.

Full-face hjelm: Specielt designet til at beskytte dit hovede og ansigt. Modsat skader på andre dele er kroppen, så er en seriøs skade i hovedet typisk dødsbringende. Gå ikke på kompromis med din full face hjelm.

Rygskjold: Ryggen er meget udsat ved downhill, da du risikerer at blive slynget mod omgivelserne, blive viklet ind i din mountainbike eller ramme jorden hårdt. Moderne MTB rygskjold har et højt niveau af komfort og beskyttelse, og kan typisk også bruges til motorcykel.

Downhill Mountainbike

Du kommer ikke udenom Full Face hjelmen til downhill. Foto: Sweet Protection

Knæ- og albuebeskyttere: Knæ og albuer vil altid være en af de kropsdele som tager fra ved styrt. Samtidigt er det steder, som er utroligt vigtige for din performance. Vi har flere gange oplevet at et simpelt styrt har været afslutningen på dagen. Vi anbefaler derfor helt sikkert at køre med knæbeskytter og albuebeskytter. Vil du også undgå at ødelægge dine skinneben når du ryger af pedalerne, kan du overveje et sæt skinnebensbeskyttere.

Handsker: Hænderne er det første som rammer jorden, sten eller træer hvis du vælter. Det er ikke engang et valg, de skal dækkes til med gode MTB handsker og du kan evt. vælge et par med ekstra beskyttelse til knoerne.

DOWNHILL MTB TØJ

Downhill tøj er ikke som MTB tøj til XC. Det er næsten det modsatte. Du vil gerne have et baggy fit, for at der ikke er nogen begrænsning af bevægelsen og for at du kan have plads til MTB beskyttelsen indenunder. Samtidigt vil langærmede MTB trøjer beskytte dine arme mod torne og ridser. Downhill Shorts skal være komfortabelt længere end knæbeskyttere og så er det vigtigt at de er ekstra slidstærke bagpå, for at kunne holde til styrt og øjeblikke, hvor du ryger ned på baghjulet.

Det var afslutningen på vores guide og introduktion til downhill mountainbike. Hvis der fortsat er noget du er tvivl om, eller noget du har spørgsmål til, så skal du ikke tøve med at kommentere i kommentarfeltet herunder. Vi vil altid forsøge at svare efter bedste evne og hurtigst muligt.

Forrige artikel Sådan vedligeholder du dine ski goggles

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævede felter