Gå til indhold
Hvad er Enduro mountainbike?

Hvad er Enduro mountainbike?

En komplet guide til Enduro mountainbike, som er en forholdvist ny disciplin indenfor mountainbiking. Få alt at vide om hvad Enduro er, hvor der køres løb, formatet, udstyret og hvorfor det er skide sjovt.

Introduktion til Enduro mountainbike

Enduro er en nyere disciplin indenfor mountainbiking, som de seneste år har oplevet en stærkt stigende popularitet med løb, konkurrencer og specialiseret gear, som springer frem overalt. Formatet prøver at tage det sjoveste fra downhill, kombinere det med motionen ved at køre op af bakken og et konkurrenceformat, som er tilgængeligt for alle. Både begyndere og eksperter. Enduro konkurrencer er som at være ude og køre med vennerne.

mtb-enduro

Historie

Enduro blev født i Frankrig i 2003. Sporten og disciplinen udspringer fra downhill, men er blevet gjort mere tilgængelig for menigmand ved ikke at være en super specialiseret sport, som kræver infrastruktur i form af lifter eller masser af specialiseret udstyr. Sporten blev skabt for at prøve at sætte et konkurrenceformat på måden man kører mountainbike sammen med vennerne.

Formatet

Formatet er baseret på enduro formatet, som det kendes fra motorcross events. Den mest basale definition af Enduro er downhills med tidstagning og uphills uden tidstagning. Konkurrencen løber over flere etaper og den hurtigste kombinerede tid af etaperne er vinderen. Mellem etaperne skal man køre op af bjerget. Dette er uden tidstagning, men skal ofte klares inden for en vis tidsramme.

Video

Konkurrencer

Danmark

Enduro ligger under Dansk Downhill Cup og ifølge den danske mountainbike kalender er event #4 og #6 i Dansk Downhill Cup enduro specifikke events.

Opdatering:

Danmark har fået sin første rendyrkede Enduro konkurrence. Det hedder Trailcup Danmark og er helt nyt på banen. Det afvikles på rigtig Enduro manér og folkene bag eventet har store ambitioner med konkurrencen. I dens første år afholdes konkurrencen ved Himmelbjerget og i Haderslev. Vi forventer at se flere konkurrencer i de kommende år. Du kan følge Mountainbike Trailcup Danmark på deres FB-side.

Internationalt

I Frankrig, Italien, Tyskland, England, Irland, og Tyskland findes der løbsserier udelukkende til Enduro med store setups og mange deltagere på både amatør- og eliteniveau. I Enduro er der dog typisk ingen forskel på banerne for amatører og eliten.

Enduro MTB i Danmark

Enduro mountainbike er stadig en udpræget nichesport i Danmark, men der findes dog stadig en gruppe entusiastiske kørere, som holder fanen højt og arrangerer flere konkurrencer. Se ovenstående afsnit om konkurrencer i Danmark.

Hvor kan jeg køre enduro i Danmark?

Med udgangspunkt i, hvor DDC afholder deres downhill events, kan du køre Enduro i mange forskellige skove rundt om i landet. Der ligger downhill events i Randers, Mols, Slettestrand, Ry og Rold. Også Harreskovens røde spor er en populær rute blandt danske MTB entusiaster. Bakkerne er naturligvis ikke lige så lange som de findes i alperne, men der er rigeligt med muligheder for at finde sjove downhill sektioner og udfordrende stigninger i de danske skove.

Enduro internationalt

På den internationale scene er Enduro langt større end i Danmark. som nævnt startede sporten i de franske alper, men har siden spredt sig voldsomt til især de omkringliggende alpelande og de britiske øer. Der findes et væld af mountainbike spor, som kan bruges til Enduro style kørsel. Hvis du mangler inspiration til, hvor du kan køre Enduro kan du prøve at kigge dine favorit skiområder igennem for at se om de også tilbyder mountainbike faciliteter om sommeren.

Guide til Europas fedeste bikeparks

For at vælge efter region og ud fra et kort kan du finde en destination med fede trails på kortet her.

mountainbike-enduro

Udstyr

Typisk kan dit almindelige udstyr bruges til Enduro events, hvilket er en del af charmen ved sporten. Der kan dog være fordele ved at opdatere noget af dit udstyr for større fornøjelse både på vejen op og især på vejen ned, som det primært handler om.

Mountainbike / Cykel

Til Enduro kan alle typer mountainbike som sådan bruges. Det er noget af det skønne ved, men det kan være en fordel at have en mere downhill inspireret mountainbike. De fleste bruger en full suspension eller all-mountain MTB med 140 – 170 mm vandring. Man ser hardtail mountainbikes til Enduro events, men det kan være svært på de mere tekniske nedfarter. Specialiserede freeride og downhill mountainbike bliver for tunge på vejen op.

Det kan være en stor fordel at have en chain guide, så du undgår at tabe kæden på de mere tekniske downhills. Også tykkere downhill dæk med større volumen kan være en god idé. Både for mere komfort og større beskyttelse mod punkteringer. Hvis du er vant til at køre med klikpedaler, kan du overveje at få en pedal med en platform omkring, så du ikke mister fuld kontrol, hvis du vil klikke ud uden at miste alt for meget fodfæste.

Beskyttelsesudstyr

Der er lidt forskellige krav og opfordringer til, hvilket beskyttelse man skal bruge til Enduro. Grundet de mere tekniske downhills vil der typisk være krav til lidt mere sikkerhedsudstyr end, hvad de fleste bruger til hverdagskørsel i de danske skove.

Hjelm

Afhængigt af hvor Enduro konkurrencen løber af stablen, kan der være forskellige krav til din mountainbike hjelm. Til mindre tekniske løb, vil der ikke være andre krav end at du skal have en god mountainbike hjelm. Til mere tekniske løb, som de typisk er i alperne kan der være krav eller kraftig opfordring til at du skal bruge en full face hjelm.

Enduro MTB hjelme:

Rygskjold

Både til hverdagskørsel og til Enduro anbefaler vi altid at køre med rygskjold. Det gør ondt at vælte i skoven og når man kører mountainbike kommer man unægteligt til at vælte. Det er en del af gamet. Siden ’08 er antallet af mountainbike ulykker firdoblet og flere af skaderne er alvorligt*.

* Kilde: DR

Rygskjold:

Albuebeskyttere:

Til de mere aggressive kørere, som presser cyklen på downhill sektionerne anbefaler vi at køre med albuebeskyttere. Enten tyndere, som er mere velegnet til uphill sektionerne eller lidt kraftigere, som yder bedre beskyttelse.

Knæbeskyttere:

Til Enduro events vil vi også anbefale at bruge knæbeskyttere, som effektivt beskytter knæene mod slag og stød. Når konkurrenceelementet først spiller ind, presser man ofte citronen lidt mere, hvorfor det kan være en god idé at bruge knæbeskyttere. Især vigtigt hvis der også er sektioner med klippe og sten.

enduro-beskyttelse

Tøj

Ved Enduro events er lycra og tætsiddende tøj ikke velset. Det hører til i XC kategorien. Vi anbefaler at du kigger dig efter mere løstsiddende trøjer, gerne langærmede og et par komfortable shorts med plads til beskytterne under. Det giver dig den nødvendige bevægelsesfrihed, og ofte er det løstsiddende mountainbike tøj skabt i slidstærke materialer, som kan holde til nogle flere styrt end tætsiddende lycra. Mere loose tøj passer bedre til Enduro og giver dig flere stilpoint hos konkurrenterne.

Solbriller eller goggles

Afhængigt af vejr og rute, kan både solbriller og goggles bruges. Solbriller har den fordel at du ikke behøver at være bekymret for dug og at det bliver for varmt og svedigt. Men når der er mudrede og våde forhold, kan det være en stor fordel med goggles til mountainbike. Lysere linser kan anbefales for at tilpasse sig de skiftende lysforhold på de forskellige trails.

Find et par fede MTB goggles fra Fox eller POC her

Vælger du at køre med solbriller bør du bestemt have dedikerede sportssolbriller til cykling. De er mere sikre, så du ikke risikerer at ødelægge øjnene hvis du styrter eller tabe brillerne.

Ekstra

Derudover så kan det være en god idé at have lille rygsæk på med noget væske og lidt reservedele, hvis noget på cyklen skulle gå i stykker. Og det kan bestemt godt ske når man skal igennem tekniske og svære downhills. Det kan også være en god idé at bruge handsker, både til hverdag og til konkurrencer. Handsker beskytter effektivt fingrene mod slag fra grene og beskyttelse mod skrammer fra små styrt og lignende.

Gode links til Enduro

Forrige artikel Sådan vedligeholder du dine ski goggles

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævede felter