Gå til indhold
Spar kr. 100,- på skiservice fra 15. november - 3. december. Tilbuddet gælder ikke junior ski.
Spar kr. 100,- på skiservice fra 15. november - 3. december. Tilbuddet gælder ikke junior ski.
Køb af skihandsker – Vælg de rigtige skihandsker

Køb af skihandsker – Vælg de rigtige skihandsker

At vælge de rigtige skihandsker, kan virke simpelt, men der er nogle vigtige forskelle, som du skal være opmærksom på, hvis ikke du vil opleve de ovennævnte kolde fingre. Handsker der er udviklet specifikt til skiløb og snowboarding har den varme, tørhed og features, som er nødvendige til en dag i bjergene.

Guide til køb af skihandsker

Denne guide vil hjælpe dig med at forstå de forskellige materialer, som enkeltdelen i handsken består af. Samtidigt vil vi forsøge at forklare de andre features, som er værd at overveje inden du køber nye ski- eller snowboardhandsker.

Vi har et bredt udvalg af både handsker og luffer, som du kan vælge mellem. Der er handsker og luffer til både skiløbere og snowboardere. Skihandsker og luffer er en af de vigtigste accessories til både skiløb og snowboarding. Kolde fingre kan hurtigt ødelægge en dag på bjerget.

Handsker vs. luffer

Den første beslutning du skal tage. Foretrækker du fingerfærdigheden i skihandsker eller varmen fra luffer? Der er både handsker og luffer til enhver lejlighed og forhold. Producenter af handsker vil ofte både lave handsker og luffer med samme basale konstruktion og materialer.

Luffer

Luffer giver generelt mere varme, da dine fingre deler et stort rum og kan derved skabe mere varme. I modsætning til handsker, hvor alle fingrene sidder hver for sig. Luffer har en begrænset bevægelighed, hvilket kan betyde at du skal have lufferne af, for at besvare et opkald eller justere din gogglestrap (som oftest vil du nu nok også tage dine skihandsker af for også at gøre det samme). Luffer blev engang betragtet som en turist-ting, men ikke længere. Mange elite skiere, som f.eks. Bode Miller, foretrækker dem for komfort og varme under alle vejrforhold.

Guide til køb af skihandsker

På kolde dage kan det være en fordel med luffer

3-Finger handsker

Der findes også 3-fingers handsker, som er er en hybrid mellem almindelige skihandsker og luffer. 3-fingers handsker kombinerer de bedste egenskaber fra almindelige skihandsker og luffer. De giver ekstra varme, som lufter, men giver samtidigt en større fingerfærdighed. Et godt valg til dig, som vil have det bedste fra to verdener.

Varme

Skihandsker og luffer varierer meget i den mængde varme de afgiver. Det er vigtigt at finde et par handsker som passer til dine personlige behov. Hvis du står på ski eller snowboard i varmt vejr, har du sandsynligvis brug for et par handsker eller luffer, som ikke er for varme, men med en effektiv og vandafvisende yderskal. Modsat, hvis du hovedsageligt kører i koldt vejr, har du brug for varmere handsker. I et sådan tilfælde vil luffer måske være at foretrække.

Mængden af varme, som du behøver varierer fra person til person. Nogle folk får lynhurtigt kolde hænder, mens andre virker til altid at have varme hænder. Den mængde varme, som handsken afgiver er dikteret af typen af skalmateriale, handsketype, mængden af isoleringen, samt hvor vandafvisende og åndbar handskens membran er.

Som du kan læse længere nede er tørre handsker lig med varme handsker. For at et par handsker skal forblive tørre, skal de være åndbare.

Features i skihandsker

Ligesom en skijakke og alt andet skiudstyr er både skihandsker bygget op af forskellige komponenter, som alle hjælper med at holde dine hænder beskyttede, tørre og varme.

De features som du skal være opmærksom på er (læs mere om hvert enkelt punkt længere nede):

  • Skalmaterialet
  • Membranen
  • Isoleringen
  • Inderhandsken
  • Håndfladematerialet.

Skalmateriale

Syntetisk:

De fleste ski- og snowboardhandsker eller luffer starter med en krop af syntetisk stof, som oftest nylon. Handsker af højere kvalitet bruger et vandafvisende og åndbart stof, og benytter sig af en membran eller belægning af ePTFE (expandend Polytetrafluoroethylene, også kendt som teflon) eller PU (Polyurethane). GORE-TEX modeller inkluderer en separat ePTFE indlæg mellem yderskallen og isoleringen.

Vandafvisende og åndbare materialer kommer i både hard- og softshell modeller. Begge bliver brugt til handsker og luffer. Sædvanligvis bliver disse materialer kombineret med beskyttende materialer i læder eller syntetisk materiale på områder, hvor slitagen er størst, hvilket er i håndfladen og på fingrene.

Læder

Læder er et gennemtestet materiale til skihandsker og luffer. Når vi snakker læder til skihandsker, er materialerne som oftest okselæder eller gedeskind. Sædvanligvis er læder mere holdbart og bøjeligt end nylon materialer, og er naturligt vandafvisende. Med en kombination af behandlet læder (læder behandlet med fedt, voks eller harpiks) og mikro-porøs membran bliver læderhandsker vandafvisende, vindafvisende og varme.

Note: Sørger du for at vedligeholde dine læderhandsker ordentligt med specifikke læderbehandlinger kan dine skihandsker holde i en årrække.

Membran

Våde hænder bliver hurtigt kolde hænder. Hovedårsagen til våde handsker er rent faktisk din egen sved og manglen på åndbarhed fra indersiden af handsken eller luffen. I en vandtæt og åndbar handske er membranen placeret mellem den yderste skal og isoleringen. Membranen har mikroskopiske porer, som er for små til at lade vand komme igennem, men store nok til at lade vanddamp (sved) komme ud. En handskes vandafvisende og åndbare egenskaber er hovedsageligt afhængigt af membranen.

Der findes masser af gode vandafvisende materialer, som bliver brugt i membraner til skihandsker. Her får du en oversigt over nogle af de mest udbredte membraner til skihandsker.

Gore-Tex:

Membraner fra Gore-Tex til skihandsker og luffer er et ekstra lag mellem den ydre skal og isoleringen. Gore-Tex giver som oftest den højeste grad af åndbarhed og vandafvisende egenskaber til ski- og snowboardhandsker.

Hipora

Handsker lavet med Hipora materiale er åndbare samt vind- og vandafvisende. Disse egenskaber fås via dens effektive polyurethane (PU) belægning. Hipora er berømt for at være langt mere strækbart end andre PU belægninger. Den har mikroskopiske porer over hele PU belægning for at modstå penetration af vand og samtidigt have evnen til at tillade fugt og vanddamp at komme ud.

Polyurethane

De fleste åndbare og vandafvisende materialer har en lamineret membran eller belægning af polyurethane (PU). PU belagte materialer udgør en stor portion af handske og luffemarkedet pga. en god kombination af performance og pris. Mange producenter tilbyder deres egen PU membran og kombinerer materialet med læder eller syntestiske materialer på områder, hvor slitagen er størst.

Windstopper

Gore Windstopper materialet er lavet med ePTFE membran, som kun er vindafvisende og åndbar, ikke vandafvisende. Ved at kombinere høj vindbeskyttelse og høj åndbarhed vil denne type skihandske holde dine fingre varme og komfortable med færre lag. Windstopper passer bedst til koldt og tørt vejr. Som de fleste soft shell materialer er Windstopper produkter oftest belagt med DWR (Durable Water Repellent), hvilket giver dem en smule vandafvisende egenskaber. De vil sandsynligvis blive gennemvædet i et kraft regnvejr, men kan bruges komfortabelt i let regnvejr og skiftende vejr.

Isolering

At finde en skihandske med den rette isoleringen er utroligt vigtigt. Et par velisolerede handsker giver masser af varme og åndbarhed uden at begrænse bevægelsesfriheden og pasformen. De forhold og temperaturer, som du almindeligvis står på ski eller snowboard i, og hvor varme, eller kolde, dine fingre er, bestemmer hvor meget isolering, du har brug for.

Det kan være værd at overveje, om du har brug for mere end et par skihandsker, hvis du står på ski i meget varierende temperaturer (som hvis du er afsted en hel sæson). Og det er værd at huske på, at bare fordi at et par handsker er tykkere, behøver ikke nødvendigvis at betyde at de er varmere.

Her kan du få et overblik over nogle af de forskellige typer isolering, som findes i handsker:

Dun:

Bedst til tørre forhold. Dun er naturens bedste isolering og er det oplagte valg til meget koldt vejr med moderat aktivitet. Isolering af dun er lavet af en kombination af dun og fjer, hvilket holder luft fanget, som hjælper til at holde dine hænder isoleret. Dun beklædning i højere kvalitet vil have en bedre isoleringsevne i forhold til vægt. Dun har suveræne isoleringsegenskaber i koldt og tørt vejr, men dets fordele bliver ofte reduceret når det er vådt og materialet tørrer langsomt.

Primaloft:

Primaloft bruger en patenteret syntetisk mikrofiber isoleringsmateriale, som hjælper kroppen til at holde på varmen og spare energi. Det er et godt valg af isolering, hvis du forventer vådt vejr. Primaloft er ikke så varmt som dun, men det er åndbart, komprimerbart, vandafvisende og giver god isolering også selvom det er vådt.

Thinsulate:

Thinsulate er lavet af unikke ultra tynde mikrofibre, 3M Thinsulate isolering giver fremragende isolering uden at fylde for meget. Ideelt til brug i handsker og luffer, hvor fingerfærdighed er en prioritet.

Inderhandsker

Inderhandsker er et ekstra lag af materiale, som er bygget ind i skihandsker for at give et mere komfortabelt fit og øget varme. Materialet på inderhandsker vil variere afhængigt af brand og handske. Fleece og uld er to gode eksempler. En typiske inderhandske bruger et syntetisk materiale, som tiltrækker fugt, for at hjælpe med at trække sved væk fra huden og få det ud igennem membranen.

Det er værd at overveje at bruge separate inderhandsker. Et par inderhandsker, som passer indenunder et par ydre skalhandsker. Det kan give ekstra beskyttelse på de koldere dage og give dig muligheden for at give dine hænder lidt ekstra varme, når det bliver nødvendigt. Nogle handsker kommer med udtagelige inderhandsker.

Håndfladematerialet

De fleste skihandsker og luffer har ekstra greb og forstærkninger på de områder, som bruges mest. Det er oftest håndfladen, fingerspidserne og tommelfingeren. Greb er inkluderet, for øge holdbarheden, give et bedre greb om skistavene og yde beskyttelse mod skienes kanter. Håndfladen kan laves af varierende materialer, som læder eller vinyl, hvilket forlænger holdbarheden.

Brands

Hos Blacksnow.dk fører vi flere af de førende brands indenfor skihandsker. Vi sætter en dyd i at tilbyde et bredt udvalg af skihandsker, så du har noget at vælge mellem uanset om du foretrækker dyb pudder eller en varm forårsdag i parken.

Manchetlængde

At vælge den rette manchetlængde er hovedsageligt en personlig præference. Hovedtanken bag manchetten er at holde sne ude af dine handsker og din jakke. Jakkens udformning kan være med til at bestemme, hvor lang en manchetlængde, der er brug for. Nogle jakker bygget til at gå udover handskerne, mens andre er bygget til at gå under handskens manchet.

Kort manchet

Korte manchetlængder går generelt til basen af dit håndled, hvilket giver høj bevægelighed i håndleddet og muligheden for at din jakke kan tages udover dine handsker. Denne type og stil passer bedst til jakkeærmer med velcrolukning.

Lang manchet

Længere manchetlængde som går udover jakkens ærme, giver bedre beskyttelse mod indtrængende sne. Valget om, hvorvidt du vil have handsker, som går udover jakken eller ej, er en personlig præference, men vi anbefaler at du tjekker kompatibiliteten med din jakke inden du beslutter dig.

Ekstra features

Her gennemgår vi nogle ekstra features til skihandsker og luffer, som kan være med til at øge komforten.

Forbøjede fingre

Nogle handsker har forbøjede fingre, som gør at handsken på forhånd er bygget til at følge fingrenes naturlige kurve. Det giver et bedre greb.

Lommer

Lommer på handskerne bruges ofte til de små engangshåndvarmere, som kan bruges på koldere dage.

Håndledsstraps

Håndledsstraps er de straps, som du kan sætte rundt om dit håndled, for altid at kunne holde styr på dine handsker. Selvom det kan virke tåbeligt, er det ekstremt effektivt. (Vi bruger det ofte selv)

Lukkesystem ved håndled

Muligheden for at lukke handskerne omkring håndleddet for at minimere risikoen for at få sne ind i handskerne. Det er ofte en lynlås, justerbar strap eller velcrolukning.

Næsetørrer

Et blødt og absorberende materiale på ydersiden af tommelfingeren, som kan bruges til at tørre næse med. Nemmere end at fiske i lommen efter en kleenex.

Polstring

Nogle handsker har polstring på baghånden og på knoerne for at beskytte hænderne mod klipper, træer og porte.

Størrelse og fit

Det er vigtigt at dine skihandsker eller luffer passer ordentligt. Handsker som har den korrekte størrelse, giver bedre fingerfærdighed, varme og komfort. For den bedste performance, bør en handske i korrekt størrelse handske sidde fast og komfortabelt på din hånd. Vær sikker på at din håndflade sidder helt inde i handsken, så dit håndled er beskyttet og dækket. Hvis du knytter hånden, skal du handskens fit ikke begrænse dine fingre i at bøje fuldstændigt.

Producenter af skihandsker bruger forskellige systemer til at oplyse om størrelsen på deres handsker. Hvis du måler omkredsen på din hånd omkring det bredeste punkt, bør du kunne finde en størrelsesguide, som fortæller dig hvilken størrelse du skal bruge. Ligger du imellem to størrelser, vil vi altid anbefale at du tager den største model. En handske der er for lille holder dårligere på varmen.

Gode råd

For at passe bedst muligt på dine skihandsker, er det vigtigt at du passer og plejer dem således at ydermaterialet holder sig stærkt og vandafvisende. I linket herunder giver Hestra, et af verdens førende brands indenfor handsker, dig fem gode råd til at passe ekstra godt på dine skihandsker og give dem en længere levetid.

Slut på guide til køb af skihandsker

Det var vores guide til køb af skihandsker. Vi håber at du har kunne bruge guiden til at vælge dine næste par handsker. Vi vil gerne en sidste gang understrege at et par gode skihandsker er guld værd. En dag på bjerget kan meget hurtigt blive ødelagt af kolde og forfrosne fingre. Der er stor forskel på skihandsker og det kan betale sig at investere i kvalitet og effektive materialer. 

Forrige artikel Sådan vedligeholder du dine ski goggles

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævede felter