Gå til indhold
Spar kr. 100,- på skiservice fra 15. november - 3. december. Tilbuddet gælder ikke junior ski.
Spar kr. 100,- på skiservice fra 15. november - 3. december. Tilbuddet gælder ikke junior ski.
Køb af skihjelm – Guide til valg af skihjelm

Køb af skihjelm – Guide til valg af skihjelm

Komplet guide til køb af skihjelm. Vi har samlet al vores viden om skihjelme i denne guide, som du kan bruge til at finde den bedste skihjelm, som passer til dine behov og krav.

Hvad kan du læse i guiden?

  • Størrelse og fit: Gennemgang af, hvordan du finder den rigtige størrelse og hvad du kan tjekke for at undersøge at hjelmen sidder sikkert på hovedet. Herunder også hvad du skal gøre med skihjelme til børn.
  • Konstruktion: En forklaring af de forskellige metoder, der bruges til at fremstille skihjelme. Og hvilken betydning, det har for, hvad hjelmen kan og ikke kan.
  • Sikkerhed: Læs mere om den gældende sikkerhedscertificering for skihjelme.
  • Anbefalinger: Hvad siger lovgivningen og dansk skiforbund om at hjelm på skiferien.

Kun det bedste er godt nok!

Hos Steep&Deep har vi et stort udvalg af skihjelme, som kan bruges til både skiere og snowboardere. Det har vi altid haft, da sikkerheden er en førsteprioritet for os. Vi har derfor altid stillet store krav til skihjelme i butikken.

Hos os kan du ikke købe billige skihjelme, til gengæld kan du købe de bedste skihjelme. Vi prioriterer komfort, kvalitet og sikkerhed over pris. Det er sådan vi vælger skihjelme og sådan vi anbefaler at du vælger din næste skihjelm

Alle vores hjelme er sikkerhedscertificerede i EU

Ikke bare er skihjelme varme og komfortable til skiløb og snowboarding. De kan også forhindre hovedskader og redde dit liv. Se det er en no brainer! Vores skihjelme er specifikt udviklet til vintersport som skiløb og snowboarding, og er designet til aktivitet i koldt vejr, de fungerer med goggles og er sikkerhedscertificerede.

Se vores udvalg af skihjelme

SKIHJELM STØRRELSE OG FIT

Herunder vil vi gennemgå, hvordan du finder den rigtige størrelse skihjelm, og efter modtagelse sikrer dig at den sidder godt, sikkert og behageligt på hovedet. Med den rigtige forberedelse er du næsten i mål og finder med 99% sikkerhed, en skihjelm i den rigtige størrelse.

MÅL DIT HOVEDE

For at finde ud af, hvilken størrelse skihjelm, der passer til dig, skal du måle omkredsen af dit hovede. Det er ganske simpelt, alt du behøver er et målebånd. For at måle omkredsen af dit hovede, tager du målebåndet og tager det rundt om hovedet. Du skal måle lige over ørerne. Har du ikke et målebånd, så kan du blot tage en snor og føre rundt om hovedet. Efterfølgende kan du så måle længden på snoren.

Note: Hvis du foretrækker at køre med en hue indenunder din hjelm, kan du måle omkredsen af dit hovede med din favorithue på. Så er du sikker på at hjelmen også passer med huen indenunder.

Mål dit hovede

PRØV DEN PÅ

Efter du har modtaget din skihjelm, er det vigtigt at prøve den på. Hjelmen bør sidde tæt, med uden at presse på nogen punkter på hovedet. Den skal sidde tæt hele vejen rundt, så den ikke kan bevæge og rykke sig. Du vil ikke have noget unødvendigt plads mellem hjelmen og dit hovede.

RYSTETEST

Mens du har hjelmen på hovedet, kan du lave rystetesten. Som navnet antyder, så er det en test, hvor du skal ryste hovedet for at tjekke hjelmens fit og størrelse. Hvis hjelmen rykker sig eller ryster separat fra dit hovede, så er den for stor. Efterfølgende kan du prøve at bevæge hjelmen op og ned og fra side til side.

Sådan bør det føles:

Huden på dit hovede bør bevæge sig sammen med hjelmen, når du rykker den rundt. Du kan vælge at spænde hjelmen med clippen under hagen, men dette vil ikke påvirke selve hjelmens størrelse og fit.

DOBBELTTJEK FIT

Mærk efter en ekstra gang om hjelmen føles for stram eller for stor. Det skal være komfortabelt at have skihjelmen på hele dagen, ellers vil du ikke få den brugt. Og så hjælper det ikke meget at have købt en ny skihjelm.

Hvad siger eksperterne?

HVAD MED SKIHJELME TIL BØRN?

De samme regler som nævnt ovenfor gælder også for skihjelme til børn. Det kan dog være sværere at finde den rigtige størrelse til et barn, da de ikke selv præcist kan forklare, hvor tæt deres hjelm sidder. Vi anbefaler at være ekstra opmærksom på, hvordan hjelmen sidder og passer når du køber en børne skihjelm. Vær også opmærksom på om børnene beklager sig over irritation eller smerter.

Det er aldrig en god idé at købe en hjelm med plads til at vokse i. Hvis en hjelm er for stor, er den ikke sikker!

JUSTERBARE STØRRELSESSYSTEMER

Næsten hvert brand har deres egen måde at lave et justerbart størrelsessystem. Og forskellen mellem de forskellige systemer er minimal. Til gengæld mener vi at det er en stor fordel at en hjelm har et justerbart størrelsessystem. Det gør nemlig at du meget mere præcist kan indstille hjelmen præcist til dit hoved. Det er mere sikkert og meget mere komfortabelt.

Justerbar BOA

Ved at dreje på et lille hjul, kan finindstille fit og størrelsen på din skihjelm. Dette lille hjul hjælper at gøre skihjelmen med komfortabel. Det er en let, hurtig og sikker løsning, som kan blive justeret med hjelmen på hovedet.

storrelsesjustering-skihjelm

Størrelsesjustering fra Sweet Protection. Et typisk eksempel på, hvordan det ser ud

Ændre polstringen

Udtagelige pads kan give dig mere eller mindre plads inde i hjelmen. Samtidigt kan det være med til at øge komforten. En hjelm med udtagelig polstring kan være en god idé til børn, så de kan vokse med en hjelm uden at ofre sikkerheden.

Justering med luftpuder

Komfort med luftpuder, som findes i smalt pandebånd på indersiden af hjelmen. Med et tryk på en knap, kan du tilføje eller fjerne luft fra indersiden af hjelmen, så du få det mest komfortable fit uden prespunkter.

SKIHJELM KONSTRUKTION

Indersiden af en skallen på en skihjelm er normalt lavet af polyurethane skum, som bør blive løbende behandlet med en anti-bakteriel spray eller lign. Selve stødabsorberingen sker i midten af hjelmen. Der er nogle forskellige typer hjelmkonstruktioner

IN-MOLD

En In-mold konstruktion har en tynd ydre plastik skal, som er formet til at et indre lag i EPS skum kan absorbere stød. Denne hjelmkonstruktion giver mindre rebound ved slag på hjelmen, da den vil kollapse under hårdere slag. Det er en let konstruktion. Kan også findes i en kombination med en hard shell ABS.

HARD SHELL ABS

En ABS konstruktion har en tyk og holdbar ABS plastikskal som er formet og efterfølgende limet fast til en formet skum inderhjelm. Dette design giver effektiv beskyttelse og er samtidig budgetvenlig.

abs-skal-skihjelm

Grafikken illustrerer, hvordan en plastikskal  er inddelt i forskellige områder med forskellig styrke

Hvornår skal du skifte din hjelm?

De fleste skihjelme er designet til at kunne holde til et enkelt stort slag. Når der kommer et stort slag, hvor den hårde skum inderdel kollapser eller slår revner for at afbøde slaget, bør din skihjelm skiftes ud, da den ikke længere er sikker.

Nogle skihjelme er designet til at kunne stå imod flere slag og stød. Disse hjelme er blevet lavet med en blødere skum. En sådan hjelm er ikke actionsport certificerede, da de ikke lever op til de strenge sikkerhedskrav ved større slag mod hjelmen.

Wear and tear

Selvom din hjelm ikke har synlige skader eller fysiske mærker, vil plastikken og de andre materialer være blevet påvirket af vind, vejr og brug af hjelmen.

Anbefaling: Derfor anbefaler de førende producenter at en hjelm udskiftes efter 3-4 års normalt brug.

HJELM TYPE

Der findes ret beset tre forskellige typer skihjelme: Halv skal, Fuld skal og full face.

HALV SKAL

Halv skal hjelme er meget populære, da de inkorporerer soft shell ørebeskyttelse i et standard hjelmdesign. Dette giver et mere komfortabelt fit og bedre hørelse. Dette er de mest udbredte hjelme, og den type hjelm, som du primært vil finde hos os. De giver en god kombination af komfort og sikkerhed.

FULD SKAL

Fuld skal hjelme giver komplet beskyttelse og hjælper til at beskytte ansigtet mod vind og vejr. Skiracere bruger fuld skals hjelme og du vil også ofte se at børns hjelme er i en fuld skal. Kør hurtigt og hårdt. Prøv nye tricks og bevægelser. En fuld skal hjelm giver beskyttelse fra øre til øre og kan give øget beskyttelse på siden af hovedet og ved ørerne.

skihjelm-skirace

FULL FACE

Full Face hjelme giver den mest komplette beskyttelse med en solid skal i et samlet stykke plus kæbebeskyttelse, hvilket betyder at de går ned på vægt og komfort. Full Face skihjelme bliver mest brugt at big mountain skiere, som kører hurtigt og dropper store klipper med risiko for at styrte meget slemt.

VENTILATION

Nærmest alle skihjelme har en eller anden form for åben og passiv ventilation indbygget i designet, som tillader overskydende varme og fugt at forsvinde. Disse systemer er generelt simple og kan ikke blive justeret. Hvert firma sætter deres ventilationssystemer op på deres egen specifikke måde, som lever op til deres krav.

JUSTERBAR VENTILATION

De fleste dyrere skihjelme har justerbar ventilation, hvor du har mulighed for at lukke og åbne ventilationshullerne alt afhængigt af vejret. Det gør at du kan tilpasse skihjelmen til forskelligt vejr, temperaturer og brug. Der findes mange forskellige justerbare ventilationssystemer fra de forskellige firmaer, hvilket kan inkludere glidemekanismer og knapper. 

Tip: Justerbar ventilation giver mere komfort og findes typisk i dyrere skihjelme

HVAD MED MINE GOGGLES?

Du vil gerne have at dine goggles passer komfortabelt sammen med din hjelm. For at sikre det bedste fit, skal dine goggles sidde komfortabelt med goggles strappen uden på hjelmen.

Der bør ikke være noget mellemrum mellem toppen af dine goggles og din hjelm. Dette mellemrum bliver ofte kaldt “goggle gap” eller “gaper gap”. Det er absolut ikke noget du ønsker at have. Udover det er en smule kikset, så kan det også være rigtigt koldt.

Vores udvalg af markedets bedste goggles

Det er blevet mere og mere populært at goggles indenunder hjelmen. Dette er hovedsageligt for stil, og bør kun gøres hvis skihjelmen passer ordentligt henover dine goggles. Det kan især være en fordel, hvis det er muligt at fjerne ørevarmerne, for at gøre plads til gogglesstrappen under hjelmen.

SIKKERHEDSCERTIFICERING

Alle skihjelme bliver testet af den internationale sikkerhedscertificering. Hvis en skihjelm er godkendt til action- og vintersport vil det altid fremgå af vores beskrivelser. En actionsport godkendt skihjelm har bestået EN-1077B testen, som er den internationalt anerkendte sikkerhedscertificering til action- og vintersport.

Læs med i linket hvis du vil nørde lidt mere omkring sikkerhedscertificeringen.

Forummet her giver også en grundig gennemgang af sikkerhedstesten.

Alle vores skihjelme er sikkerhedscertificerede

LOVPLIGTIGT AT BÆRE HJELM?

Det er fortsat et personligt valg om du vil køre med skihjelm i skiområderne verden over. Visse steder som Italien, Sverige og dele af Østrig er det lovpligtigt for børn under 15 år at køre med skihjelm. Mange steder vil du også se at det er påkrævet at køre med skihjelm, hvis du kører i snowparken. Mens det i resten af skiområdet er dit eget valg.

Dette internationalt anerkendte studie viser at risikoen for hjerneskader minimeres kraftigt ved brug af skihjelm.

Vi anbefaler på det kraftigste at køre med skihjelm

DANMARKS SKIFORBUND ANBEFALER

Danmarks skiforbund, som er den øverste instans indenfor skiløb i Danmark anbefaler at alle i riskogrupperne kører med skihjelm.

RISIKOGRUPPER
  • Børn og unge
  • Freeridere og freestylere
  • Alle som ønsker at presse deres skiløb/snowboarding
  • Konkurrenceatleter

GUIDE TIL KØB AF SKIHJELM

Dette var vores samlede guide til køb af skihjelm. Vi håber at den har været behjælpelig og gjort det nemmere for dig at vælge den rigtige skihjelm i første forsøg. Det er vigtigt at du er opmærksom på, hvilken skihjelm du har brug for og som passer til dit hovede og din stil. For at du gider at bruge din skihjelm hele dagen, er det vigtigt at den er komfortabel og passer til dit brug. For din egen sikkerheds skyld, kan vi kun anbefale at køre med skihjelm.

Find din næste skihjelm her

Forrige artikel Sådan vedligeholder du dine ski goggles

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævede felter