Gå til indhold
Spar kr. 100,- på skiservice fra 15. november - 3. december. Tilbuddet gælder ikke junior ski.
Spar kr. 100,- på skiservice fra 15. november - 3. december. Tilbuddet gælder ikke junior ski.
Køb af snowboard – Guide til valg af snowboard

Køb af snowboard – Guide til valg af snowboard

Vi har et stort og bredt udvalg af snowboards fra flere førende producenter. For at du kan være sikker på at du finder det rigtige snowboard, har vi skrevet en udførlig guide til køb af snowboard. Vi vil gerne dele vores viden med dig, så du får det sjoveste og bedste snowboard.

Vi håber at du vil vide endnu mere om snowboards, når du er færdig med at læse vores guide.

Guide til snowboard

Vi kan hjælpe dig med køb af snowboard. Først og fremmest er der nogle hovedpunkter, som du skal overveje inden du køber nyt snowboard (vi uddyber senere i guiden):

 • Niveau
 • Snowboard bredde og længde
 • Kørestil
 • Favorit terræn

Alle disse faktorer spiller en stor rolle i dit valg af snowboard. Der findes et væld af forskellige teknologier derude; TBT, rocker V-shape, sidecut, sintered base osv. Vi hjælper dig til at finde vej igennem junglen og fokusere på det vigtigste. At komme ud og køre på snowboard!

Video

Vores snowboardekspert fortæller i videoen herunder dig, om hvad du skal være opmærksom på, når du vælger snowboard. Vi vil også gå i dybden med disse punkter senere i teksten, men videoen er et rigtigt godt udgangspunkt for dig, til at vide, hvad du skal kigge efter når du skal købe snowboard.

Længde

Hvordan vælger du den rette længde snowboard? Længden af dit nye snowboard afhænger af flere variabler som vægt, niveau og terrænvalg.

Tilbage i gamle dage var det simpelt at vælge snowboard. Alt du gjorde var at stille dig op ved siden af boardet, hvis tippen nåede din hage, så passede højden. Selvom det fortsat er et godt sted at starte, så er der flere elementer at overveje.

Vægten betyder også meget i forbindelse med at vælge den rigtige højde. Du bør også overveje, hvilket terræn du hovedsageligt kører, inden du vælger snowboardlængde.

Kører du overvejende freeride og offpiste, kan du overveje et længere board, som giver mere stabilitet og fart. Vil du hovedsageligt være i snowparken og køre freestyle, bør du nok kigge efter et kortere board, som er nemmere at spinne og manøvrere rundt i snowparken eller halfpipen.

Herunder finder du et godt skema, som du kan bruge som et udgangspunkt for at vælge snowboard længde. Du skal altid huske på at længde også er meget afhængigt af personlig interesse, så hvis du foretrækker et kortere eller et længere board, skal du ikke lade os ændre din mening.

Skemaet herunder er dog et rigtigt godt udgangspunkt for dig, som ikke er sikker på længden af dit snowboard.

Størrelsesguide

Guide til køb af snowboard

Tænk over følgende når du vælger længde:

 • Kører du hovedsageligt i parken og freestyle, vælg da et board i den kortere ende af skalaen
 • Kører du hovedsageligt all mountain, freeride eller pudder, vælg da et board i den længere ende af skalaen
 • Hvis du vejer mere end gennemsnittet, vælg da et længere board
 • Er du begynder, vælg da et kortere board

De fedeste snowboards:

Niveau

Der findes snowboards, som er designet til ethvert niveau og har features specifikt til behovene hos hvert niveau. Flex, form, længde, konstruktion, materialer, design og anvendelse er alle vigtige ingredienser til at lave et snowboard til et specifikt niveau.

Husk altid at være realistisk i din vurdering af eget niveau, når du skal finde et nyt snowboard. Du får en meget bedre oplevelse, med et snowboard som passer til dit brug og niveau. Det vil gøre det meget sjovere og få dig til at blive en endnu bedre snowboarder.

Bredde

Det er en kunst at vælge den rigtige bredde snowboard. Du skal helst finde en bredde som passer til din skostørrelse. Dine støvler skal helst stikke lidt udover kanten, men ikke så meget at de rammer sneen, når du kommer på kant. Ved at at hæl og tå går lidt udover kanten, kan du bedre styre snowboardet ved at lægge pres gennem anklerne. Hvis spidsen kommer for langt udover, vil du ramme sneen når du carver og dermed falde.

SNOWBOARD BREDDE SKEMA

Herunder kan du se vores skema over skostørrelser og snowboardbredde:

Snowboard bredde

Kørestil og terræn

Alle snowboards kan bruges i ethvert terræn og i al slags sne, men hvis du kører på mere specialiserede boards, vil det blive endnu sjovere. Det er f.eks. meget sjovere at køre på et pudderboard i offpisten og på et parkboard i snowparken. Du kan nemt komme til at overanalysere på de mange forskellige tilbud der findes i dag. Den følgende inddeling giver dig et overordnet blik på hovedkategorierne indenfor snowboards.

ALL MOUNTAIN

All Mountain snowboards er designet og bygget til at performe i al slags sne og terræn. De føler sig hjemme på pister, i pudder, i parken og alt derimellem. De fleste snowboardere vælger et all mountain board pga. dets alsidighed. Hvis du lige er begyndt, eller usikker på hvad du skal vælge, vil et all mountain board være et glimrende valg.

Freestyle

Freestyle og park snowboards er generelt en smule kortere. De er bedst i snowparken på rails, jibs, spande, træer, wall rides og til at køre switch. Freestyle snowboards har næsten altid true twin shape, hvilket betyder at for- og bagende er udformet på præcist samme måde. Freestyle boards er til dig, som hovedsageligt vil køre rundt i snowparken.

Et lidt mere alsidigt board, ville være et all mountain freestyle board, som kombinerer alsidigheden fra et all mountain snowboard med den sjove fornemmelse i et freestyle board.

Freeride

Freeride snowboards er designet til dig, som bruger det meste af dagen i offpisten og variabelt terræn. Boards til freeride har typisk et stivere flex og køres i længere længder end f.eks. freestyle snowboards. Freeride snowboard har ofte en directional form, som er designet til at performe bedst i en retning – fremad.

Powder

Powder snowboards elsker dyb pudder, jo dybere desto bedre (lidt som os). De blive ofte associeret og sammenlignet med freeride snowboards, men der er nogle forskelle, som gør powder snowboards bedre til dyb pudder. Boards’ene har ofte en bredere nose og en smallere tapered tail.

Bindingerne er ofte placeret længere tilbage på boardet, så du skal bruge færre kræfter på at holde nosen over sneen og flyde igennem dyb pudder. Du vil ofte også finde rocker i powder snowboards. Rocker er omvendt camber, som giver bedre opdrift i pudder og boardet nemmere at styre.

Splitboards

Det helt nye indenfor snowboarding, vil du være med på noderne skal du begynde at køre på splitboards. Splitboards er bygget specifikt til dig, som vil ud og gå randonné på dit snowboard. Som navnet antyder, så kan boardet splittes op, og med klatreskind kan du gå op af bjerget. Et splitboard kræver også specialiserede bindinger. Når du har nået toppen, kan du samle boardet igen og køre ned på almindelig vis og shredde urørte bjergsider fra top til bund.

Har du ambitioner om at starte med splitboarding er det vigtigt at du har styr på dit lavineudstyr, og ikke mindst at du har styr på at bruge det, samt at vurdere lavinefaren ud fra faktorer som terræn, vejr og sneforhold. Husk også altid dit klatreskind, Ellers kommer det til at gå meget langsomt op ad bjerget.

Guide til køb af snowboard

Shape

DIRECTIONAL

Almindeligt i freeride og all mountain snowboards. Directional snowboards er designet til hovedsageligt at blive kørt i én retning. De er ofte stivere i tailen og blødere i nosen for at gøre boardet mere stabilt ved carving i høj fart. Sædvanligvis  er bindinger monteret længere tilbage, tætter på snowboardens tail.

TRUE TWIN

True Twin eller Twin shape er fuldstændigt symmetriske snowboards med identisk mål og flex i tip og tail. Bindingerne vil blive monteret i center på et true twin snowboard. Denne form bliver oftest fundet i freestyle snowboards, da twin shape er optimal til snowparken, grundet evnen til at køre regular og switch.

DIRECTIONAL TWIN

En kombination af twin og directional snowboards, en blanding som giver dig et alsidigt snowboard. En symmetrisk form (samme størrelse på tip og tail) kombineret med en directional kerne (blødere i tip end tail) er meget udbredt. Det samme er det modsatte; directional shape med symmetrisk kerne. Directional Twins er bedst i all mountain og freestyle terræn.

Lær alt om teknologien i, og konstruktionen af, snowboards her

Rocker vs. Camber i snowboards

CAMBER

Camber er den traditionelle profil i snowboards. Den er stadig populær hos professionelle park og pipe riders fordi denne konstruktion giver maksimal energi og pop. Et camber board bøjer opad under fødderne rører jorden omkring tip og tail når der ingen vægt er på boardet. Når du ligger vægt på boardet kommer der et langt og ligeligt fordelt pres hen over hele boardet og kanten. Giver et stærkt og stabilt kantgreb, samt en lang effektiv kant.

Snowboard camber profil

ROCKER

Et rocker snowboard har den præcist modsatte opbygning af et camber board, og bøjer nedad under foden, hvilket giver mindre kant kontakt, når der kommer vægt på boardet. Et rocker snowboard flyder bedre i pudderen og er nemmere at dreje. Der er almindeligvis også mindre chance for at fange en kant i tip eller tail, når du skal lande et spin eller hvis du ikke helt har nok rotation ved landing.

Snowboard rocker profil

FLAT

En flad profil er præcis som du forventer det – flad fra tip til tail. Denne form er en mellemting mellem camber og rocker, mere tilgivende i svinget end et camber board og mere præcist kantgreb sammenlignet med et rocker board.

Snowboard flat profil

Disse tre profiler: camber, rocker og flat er de grundlæggende profiler et snowboard kan have. Men de kan også kombineres på et utal af måder for at give mere specialiseret eller alsidig performance. Herunder kan du se et udvalg af de mere populære kombinationer.

ROCKER/CAMBER/ROCKER

Med rocker/camber/rocker får du en kombination af features fra de forskellige profiler. Denne profil lader dig få et stærkt kantgreb til carving på pisten (fra camber under foden) og et nemmere sving og opdrift i pudder (fra rocker i tip og tail). Denne profil bliver mere og mere populær i freeride boards, som hovedsageligt er designet til offpiste.

Hybrid profil

ROCKER/FLAT/ROCKER

En anden variation med. Denne rocker/flat/rocker kombination giver mere kantgreb på hardpack og pop end full rocker samtidigt med at den fastholder den nemme indledning på svinget og opdrift. Et board med denne profil har en performance som ligger mellem et full rocker board og et flat board.

Flat Snowboard profil

CAMBER/ROCKER/CAMBER

Denne profil er specifik til snowboards og virker fordi snowboarderens vægt flader de to cambered områder ud. Dette design giver en stærk carving zone mellem fødderne og fastholder et stærkt pop og præcision ved carving.

Snowboard guide

Andre kombinationer inkluderer rocker/camber og den mere avancerede rocker/camber/rocker/camber/rocker. Endvidere så udvikler og tester snowboardbrands hele tiden nye profiler med forskellige kombinationer af rocker, camber og flat til deres snowboards. Camber dominerede profiler er på det seneste blevet mere og mere populære.

Vi har gjort vores bedste for at give dig et godt overblik over de forskellige kombinationer. Og hold in mente at de forskellige firmaer kalder deres profiler en masse mærkelige ting.

Vores tip: Forsøg altid at finde indtil kernen af profilen. Hvordan er den basalt set opbygget? Derfra kan du sammenligne med de ovenstående.

HVAD ER BEDST?

Man kan ikke sige at noget er bedre end andet. Det hele afhænger af dine personlige præferencer og hvilken type snowboarding du planlægger at køre. Bottom line er at camber giver et bedre kantgreb og stabilitet på hard pack og i høj fart, mens rocker giver mere opdrift i pudder og mindre chance for at fange en kant i snowparken. Rocker snowboarders kan være rigtigt gode til begyndere, fordi det er nemmere at dreje. Mere øvede, og ekspert, snowboardere som foretrækker et blødere board og mere loose feel, vil også nyde et rocker snowboard.

Flex

Stivheden eller blødheden i snowboards varierer rigtigt meget. Både fra brand til brand, men ikke mindst fra board til board. Snowboard flex er ikke nødvendigvis standardiseret i snowboardindustrien. Et “medium flex” kan sagtens variere fra brand til brand.

Mange producenter vurderer flex på en skala fra 1-10, hvor 1 er det blødest og 10 er det stiveste. Selvom det kan variere fra firma til firma forsøger vi altid at beskrive flexet bedst muligt, så du har mere end bare et tal at gå efter.

BLØDERE FLEX

Et snowboard med et blødere flex (typisk freestyle og all mountain snowboards) er mere tilgivende og nemmere at dreje. Et blødt flex er også godt for begyndere, snowboardere med lavere kropsvægt og freestylere. Bløde snowboards er almindeligvis en smule mere ustabile ved høj fart, men også nemmere at lege på og lave butters.

STIVERE FLEX

Snowboards med stivere flex bygges normalt til freeride og offpiste boards. Det stivere flex giver et bedre kantgreb og mere stabilt ved højere fart. Stive snowboards er rigtigt gode til at lave store sving med høj fart, men kan være sværere at styre ved lav fart og kan være svær at flexe ordentligt for dig som ikke har vægten på din side.

Drejeevne

Snowboards er bygget til at lave forskellige størrelse sving. Dette bliver alt bestemt af deres radius, taljebredde og rocker.

RADIUS

Radius er størrelsen på den cirkel, som dit snowboard ville lave, hvis kurven på kanten blev forlænget til en færdig cirkel. Mindre numre for radius indikerer at cirklen vil blive mindre. Forestil dig en mindre cirkel vs. en større cirkel, hvor du ligger dit snowboard på kant og skal rundt i den cirkel.

Bottom Line: Mindre radius = nemmere at svinge

TALJEBREDDE

Taljebredden er et udtryk for bredden af snowboardet på dets smalleste punkt. Typisk bliver dette målt i millimeter. Smallere snowboards, med en mindre taljebredde kommer hurtigere fra kant til kant end bredere snowboards. Snowboards er designet til at blive kørt med dine tæer og dine hæle meget tæt på kanten af snowboardet. Taljebredden skal derfor nogenlunde passe til din størrelse i snowboardstøvler.

ROCKER

Rocker i tip og tail af dit snowboard gør det nemmere at dreje. Nogen gange bliver det refereret til som “Catch-Free Rocker” fordi det minimerer chancen for at fange en kant når du drejer.

Kompatibilitet med snowboardbindinger

Der findes fire forskellige snowboard hulmønstre, som du kan finde på konventionelle snowboards. Disse fire er:

 • 4×4
 • 2×4
 • Burton 3D
 • Burton Channel

3D og Channel teknologi er specifikt udviklet til Burton Snowboards*, mens 2×4 er en variation af 4×4 og giver flere monteringsmuligheder.

Snowboard montering

*Note: Mange Burton snowboards har et Channel design. De fleste ikke-Burton bindinger kræver speciel hardware for at blive brugt på et Burton snowboard med The Channel.

Stort udvalg af snowboardbindinger:

Holdbarhed og pris

Pris er næsten altid en overvejelse når du skal ud og købe snowboard. Hos Blacksnow er vi meget selektive med vores udvalg af snowboards. Vi forsøger altid at tilbyde kvalitetsprodukter til den bedste pris, alligevel er der et stort spænd på prisen mellem de forskellige boards.

Det som definerer prisen på boardet er ofte type af træ, der er brugt i kernen, laminattype, kvaliteten af materialet i basen og kanterne og hvordan disse er sat sammen i et board påvirker både måden boardet kører på og dets holdbarhed.

Kvalitetsmaterialer og avanceret design koster penge. Hvis du planlægger at køre på dit snowboard i flere sæsoner eller bruge det mange dage i løbet af en sæson, vil det ganske sikkert være pengene værd at ofre lidt ekstra på kvalitet og holdbarhed.

Snowboard ordliste

En mindre snowboard ordliste, som du kan bruge, hvis det er noget du er i tvivl om i artiklen. 

Camber/Rocker Type: Camber og rocker refererer til profilen og kurverne på et snowboard.

Effektiv kant: Den del af kanten som rent faktisk har kontakt med sneen når boardet er på kant bliver kaldt for den effektive kant. Den effektive kant er kortere end snowboardets længde. En længere effektiv kant vil give mere stabilitet. En kortere effektiv kant vil få dit board til at føles mere ustabilt, men nemmere at dreje.

Extruded Base: En extruded snowboard base er lavet af polyethylene, ofte kaldet P-Tex. Ordet “Extruded” henviser til processen med at varme og forme materialet til basen under fremstilling. Extruded P-Tex er relativt billigt. Disse baser holder ikke voks lige så effektivt som en sintered base, så de kan være langsommere end en veltunet sintered base. På den anden side kan en extruded base være hurtigere end sintered base, der ikke er blevet vokset, og den er nemmere at reparere.

Kernemateriale: Dette er materialet som udgør midten af dit snowboard. Typisk er kernematerialet træ eller et mix imellem forskellige typer træ. Skum og andre specifikke materialer kan også være at finde i kernematerialet.

Magne-Traction: Magne-Traction er den velkendte “bølgeskær” kantudformningen, der er kendt fra Lib Tech, GNU og Roxy snowboard. Disse kanter er designet til at skære ind i sneen som en kniv og give dig mere kantgreb og kontrol end almindelige kanter.

Radius: Radius på dit board er et udtryk for radius i den cirkel, som dit board ville skære hvis udformningen af kanten blev forlænget ud til en komplet cirkel. En laverer radius giver et board, som naturligt drejer skarpere og med mindre sving, mens en længere radius vil give et board som naturligt laver større sving, og deraf høje fart.

Sintered Base: Sintered snowboardbaser er designet til at glide hurtigt. Ligesom extruded baser er sintered baser lavet af Polyethene P-Tex. Men ulig extruded baser, så er sintered baser fremstillet ved at komprimere små kugler af polyethylene, fremfor “bare” at smelte det og skubbe det ud i en form.

Sintered baser er meget porøse og absorberer voks meget effektivt. Når basen bliver vokset og vedligeholdt ordentligt, er den hurtigere. Ofte bliver der tilføjet materialer som Gallium, Indium eller Graphite til basen for at give forbedret beskyttelse mod slag, holdbarhed og glid.

Sintered baser er typisk dyrere og kan være sværere at reparere end extruded baser.

Tail: Bagenden på et snowboard. Bredden bliver målt på det bredeste punkt af tailen.

Taljebredde: Taljebredden er bredden af snowboardet på det smalleste punkt.

Tip: Forenden på et snowboard. Bredden måles på det bredeste punkt af tippen.

Snowboard Grabs

Til slut vil jeg lige give dig et hurtigt overblik over de mange grabs der findes, så når du er blevet tilpas erfaren, kan begynde at øve dig på de forskellige grabs. Ovre hos Snowboard Addiction har de lavet denne fede infografik, som nemt og overskueligt viser dig de mest almindelige grabs. (Der findes mange flere grabs, men disse er de mest almindelige)

Snowboard grabs

Komplet guide til køb af snowboard

Dette var vores komplette guide til køb af snowboard. Vi håber at du har kunnet bruge den til at blive klogere på køb af snowboard og snowboardteknologi i al almindelighed. Vi har forsøgt at komme rundt om alle de vigtigste emner, som du skal være opmærksom på ved køb af snowboard. Skulle der være noget vi har overset, og som du gerne vil vide, så er du være mere end velkommen til skrive en kommentar i kommentarfeltet herunder.

Stort udvalg af snowboards:

Har du nogen mere specifikke spørgsmål til snowboards og vores udvalg af snowboards, så skal du ikke tøve med at kontakte os på mail@blacksnow.dk, hvor vi er villige til at stå på hovedet for at besvare dine spørgsmål.

Forrige artikel Sådan vedligeholder du dine ski goggles

Kommentarer

Martin fra Blacksnow - januar 14, 2020

Hej Fie
Det lyder virkeligt som en god idé, men jeg må desværre erkende at jeg ikke kan hjælpe dig med Snowkite udstyr. Jeg ved simpelthen ikke noget om det. Det eneste jeg hurtigt kunne google mig frem til, var at et board helst skal være langt og stift.

Mit bedste bud vil være at finde en, som har dyrket snowkiting i nogle år, som fysisk minder lidt om dig, og så trække på alle hans/hendes erfaringer.

Og næste step vil så være bare at kaste sig ud i det. Det gode ved at være helt nybegynder er at du aldrig har prøvet noget andet gear, så du har heller ikke noget at sammenligne med og alt vil sikkert fungere :D

Håber det hjalp! God fornøjelse med snowboard/snowkite.
Martin

Fie NIelsen - januar 14, 2020

Hej med jer.
Jeg er på udkig efter et snowboard til snowkiting. Og hører simpelthen så meget forskeligt om hvad jeg skal købe😵

Kunne i måske forklare eller give et eksempel på er godt board til formålet? Og hvorfor.

Jeg er 168 høj, vejer 54 kg og bruger 38 i alm. sko?

Tusind tak og god jul

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævede felter