Gå til indhold
Skiudtryk – Ordliste og oversigt over skiudtryk

Skiudtryk – Ordliste og oversigt over skiudtryk

Samlet liste over skiudtryk

En samlet oversigt over de vigtigste snowboard- og skiudtryk. Lær den rigtige slang til skiferien og find ud af, hvad de mange skiudtryk betyder.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

A

ABS Rygsæk: En lavinerygsæk, som har oppustelige pudder, der kan trækkes, hvis du bliver taget med i en lavine. Giver ekstra opdrift, så chancen for at blive begravet minimeres. Lær alt om ABS systemet på ABS-Airbag.com

ABS Sidewall: Industriterm for en type kantkonstruktion til ski og snowboard, som bruger højkvalitets ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) plastik

All-Mountain ski: En stor del alpine ski falder ind i denne kategori. All-mountain ski er designet til at performe i alle sneforhold og ved de fleste hastigheder. En all-mountain ski er en ski, der kan bruges over hele bjerget. Se vores brede udvalg af All-mountain ski

Alpint skiløb: Også kendt som downhill skiløb. Skiløb ned ad bakken. I modsætning til langrend.

ANSI. American National Standards Institute tester, sikrer og godkender produkter.

Aprés ski: Eller afterski. Store fester umiddelbart efter skidagen er slut. Tid til at drikke øl og fortælle historier fra en dag på bjerget. Især populært i Østrigske skiområder.

Tilbage til toppen

B

Backcountry: Ethvert område udenfor grænserne af skiområdet, eller andre steder der ikke er kontrolleret for lavine- og terrænfarer. Lidt forskellige opfattelser af udtrykket backcountry. I Nordamerika er skiområdet ret stringent spærret af og alt udenfor afskærmningerne vil være backcountry og ukontrolleret. Typisk gives der kun adgang gennem forskellige backcountry gates. I europæiske skiområder er der en anden opfattelse af lavinesikring, og hvis ikke der er en risiko for pister, vil det ikke blive sikret. Derfor er det nemmere at bevæge sig ud i backcountry i europæiske skiområder. Det er skiløb og snowboarding på egen risiko, og bør derfor kun gøres af eksperter, erfarne skiere eller i selskab med en guide.

Backcountry Kicker: En kicker der er bygget i offpisten. Bruges ofte i ski- og snowboardfilm.

Balaclava: En ansigtsmaske der bæres for at dække udsat hud. En rigtigt god accessory til kolde og stormfulde dage på bjerget.

Base: Definitionen af dette skiudtryk varierer efter hvilken kontekst ordet bliver brugt i. Base kan hentyde til undersiden af ski eller snowboard. Til området lige ved bunden af et skiområde eller snedybden.

Baseplate: Den nederste del af snowboardbindinger og mange skibindinger. Denne del af bindingen er ekstremt vigtig, da baseplaten er i direkte kontakt med skien eller snowboardet, og dermed er ansvarlig for kraftoverførslen. Laves typisk i kraftige plastmaterialer for at få fleksibilitet og styrke.

Bell to Bell: At stå på ski eller snowboard hele dagen fra første til sidste lift.

Berm: Et udtryk for en snebunke, der ofte bruges til at sikre stabilitet på ydersiden af ​​et sving.

Big Air: Freestyle konkurrence, hvor det gælder om at lave de fedeste og mest progressive tricks på en stor kicker.

Binding: Den del som forbinder ski- og snowboardstøvlen til skiene og snowboardet. Skibindinger er designet til at slippe grebet om skistøvlen ved styrt. Det er snowboardbindinger ikke. Der findes utroligt mange forskellige typer bindinger, både til ski og snowboard. Vi har et godt udvalg af skibindinger og snowboardbindinger.

Bindingsplade: Se baseplate

Blå piste: En begynderpiste hvor de fleste kan være med. En blå piste vil ofte have en lav hældning og være bred med plads til store og kontrollerede sving. I nordamerikanske skiområder vil en blå piste, eller mere præcist en blå firkant, være en piste eller et område til øvede skiløbere og snowboardere.

Bomber: Slang for en skier eller snowboarder som flyver ned af bjerget i fuld fart.

Bootboard: Den platform på indersiden af skistøvlens skal, hvor inderstøvle er placeret.

Bowl: Et udtryk for en stor bjergbowle, et stort åbent område i offpiste, hvor der typisk ikke vil være nogle træer. Perfekt til store åbne sving eller perfektlagte powder 8’s.

Brain Bucket: Amerikansk og engelsk slang for en skihjelm

Bumps: Slang for pukler. Læs mere under pukler

Bunny slope: Et nemt og fladt område for begyndere. Dette område findes næsten altid ved bunden af skiområdet og er det første sted en begynder prøver kræfter med pisterne.

Tilbage til toppen

C

Camber: Den opadvendte kurve på ski og snowboard. Bruges til at distribuere vægten henover ski eller snowboard, såvel som at give ekstra spænding over hele længden, hvilket giver en forbedret respons. Mængden af camber er bestemt af pladsen mellem center på skien eller boardet og jorden, når den ligger fladt på jorden med vægten på tip og tail. Det modsatte af rocker.

Cant: Den laterale vinkel på støvlen i forhold til ski eller snowboard. Fra en lodret akse, kan dine fødder være ulige indad eller udad for at forbedre kantkontrollen.

Cap konstruktion: En byggeteknik, hvor topsheetet går hele vejen ned til metalkanterne. Hvilket gør topsheetet til en del af den samlede konstruktion. Vejer mindre end en ABS Sidewall, men er ikke lige så stærk.

Carving: En serie af rene sving, der opnås ved brug af kanterne på ski eller snowboard. Carvingsving kan variere fra meget korte til meget store sving.

Carving ski: En smallere ski der er designet til rene og sjove carvingsving. Det oplagte valg til enhver der hovedsageligt kører på pisten.

Catskiing: Når man bruger en ombygget pistemaskine til at blive transporteret op af bjerget. Bliver hovedsageligt brugt til offpiste og backcountry ture i dedikerede catskiing områder.

Cat tracks: Relativt flade stier, som bruges af pistemaskiner til at komme rundt i skiområdet. Bruges også af skiere og snowboardere til samme formål.

Chute: En stejl og smal kløft, ofte omringet af klipper. Uanset om det er markeret eller ej, vil det ofte være en nedfart for erfarne og eksperter.

Cirque: En stejl bjergside, som minder meget om en bowle, men som oftest stejlere.

Corduroy: Almindeligt slag for en perfekt præpareret piste. Det kommer fra pistens åbenlyse lighed med materialet. På dansk betyder det fløjl.

Corn: Forårssne, som kommer af gentagne dage og nætter med nedfrysning og smeltning af sneen, ville giver overfladesneen et majs lignende look. Svært at ramme rigtigt, da tiden på dagen er ekstrem vigtig, men meget sjovt og hurtigt. Som at køre på en blød urørt piste i offpisten. Kendes også som: Springsnow, firn og firnschnee.

Cornice: Et overhæng af sne, der er kommet af konstant vind og pakning af sneen. Underholdende at springe udover, men også ekstremt farlig, da den kan brække af til hver en tid, hvilket vil starte en lavine.

Couloirs: Fransk ord for korridor. En couloir minder meget om et chute, men er oftest stejlere og smallere. Meget underholdene form for skiløb og snowboarding. En god couloir kan holde god sne i lang tid efter seneste snefald.

Crevasse: Engelsk ord for gletscherspalte

Crust: Referer til et frossent lag sne. Som enten kan dække for blødere sne nedenunder eller være begravet under et tyndt lag nysne. Svært og ikke særligt sjovt at køre i.

Tilbage til toppen

D

Dampening: Et udtryk der bruges til at beskrive et værktøj eller teknik, som reducerer vibrationerne der kommer på ski og snowboards ved høje hastigheder.

DDS: Den danske skiskole.

Death Cookies: Slang for isklumper på småkagestørrelse, der bliver formet af præparering af pister og snemaskiner. En plage i skiområder med begrænset snefald og stor afhængighed af menneskeskabt sne.

Delaminering: Separering af laminatet i limningen mellem lagene. En typisk sag med delaminering er når topsheetet slipper kernen efter et stød langs skiens kant. En delaminering kan hurtigt ødelægge en ski eller et snowboard, hvis ikke det fixes øjeblikkeligt.

DIN indstilling: Den spænding som er ansvarlig for, hvor stramt dine bindinger sidder og hvornår de udløser. Det er en forkortelse for det tyske “Deutsche Industrie Norm”. Alpinbindinger har almindeligvis en DIN på et sted mellem 3-16. Professionelle bindinger til eksperter kan gå endnu højere op.

Downhill: På dansk kendes det som styrtløb. Det er en olympisk disciplin indenfor skiracing. Den hurtigste og mest dødsforagtende disciplin indenfor skiracing.

DSkif: Danmarks Skiforbund. Hovedorganisationen bag skiløb i Danmark.

Dump: Slang for et stort snefald, med masser af frisk pudder til de hurtige.

Dunjakke: Jakke som er fyldt med isolerende dun. Meget varm. Til skiferier i koldt klima eller hvis du har problemer med at hold varmen.

Tilbage til toppen

E

EN-1077B: Den europæiske sikkerhedsgodkendelse til skihjelme. Betyder at en skihjelm er testet og godkendt til brug i actionsport, som er den kategori ski og snowboarding falder ind under.

Extruded Base: En billigere, men langsommere base til snowboards. Nemmere at vedligeholde og mere holdbar end en sintered base.

European Standards: Den europæiske standard og certificering af forskelligt udstyr.

Tilbage til toppen

F

Fakie: Se switch.

Fall Line: Den mest direkte vej nedover en piste eller bjergside. Bruges mest i freeride og offpiste sammenhæng.

First Tracks: At komme før alle andre, til den frisk puddder også helt rene sving ned over et hang.

FIS: Fransk akronym for “Fédération Internationale de Ski”. Hvilket på godt gammeldags dansk betyder “Det internationale skiforbund”. Hovedorganisationen bag organiseringen af alle skisportsevents.

Flex: Et term brugt til at beskrive stivheden af en skistøvles yderskal. Flex kan også bruges til at beskrive, hvor meget en ski eller snowboard bøjer, når der bliver lagt pres på. Typisk vil skistøvler og ski blive stivere, som ens niveau hæves.

Freestyle: En afart af skiløb og snowboarding, hvor der hovedsageligt er fokus på tricks i luften. Freestyle discipliner inkluderer: pukler, ski aerials, slopestyle og halfpipe, hvoraf de to sidstnævnte er ekstremt underholdende og vores personlige favoritter.

French Fries: Slang for skiløb med parallelle ski. Står i skarp kontrast til pizza, som er den klassiske plov.

Frozen Granular: Ældre sne der er frosset sammen, typisk et resultat af gentagen præparering

Fun Box: En mindre box, som findes i snowparker, der er bygget til at glide/jibbe henover på ski og snowboard.

Tilbage til toppen

G

Giant Slalom: Også kendt som GS eller storslalom. Ligger sig op af slalom disciplinen med portene er placeret med større afstand mellem portene, så svingene bliver større og hastigheden højere. Denne disciplin bruger dobbelte porte.

Gletscherspalte: En åbning i en gletscher, som man skal undgå at falde ned i. Umuligt at vide, hvor dybe og store de. Kan dækkes med sne og såkaldte snebroer.

Goggles: Et andet ord for skibriller. Beskyttende eyewear som ikke kun bruges til at skygge for solen og genskin, men også til at beskytte øjnene mod vind, sne og andre potentielt skadelige objekter. Stort udvalg af goggles her.

Gondol: En lukket lift, med plads til en større mængde passagere. Generelt hurtigere end en stolelift.

GoPro: Amerikansk producent af verdens førende actionkameraer.

GORE-TEX: Brand som laver de mest tekniske og funktionelle membraner på markedet. En skijakke eller bukser med GORE-TEX teknologi er din garanti for teknisk og velfungerende outerwear.

Grab: At gribe fast til ski eller snowboard, mens du er i luften. Tilføjer stil til ethvert trick. Der findes mange forskellige grabs indenfor ski og snowboard. Eksempler på navne: Indy, Mute, Japan, Stalefish, Tail, Truckdriver, Nose, Safety, Seatbelt, Grail, Lien, Canadian Bacon. Og der findes et væld af andre grabs.

Grønne pister: De nemmeste pister på bjerget. I Europa findes de hovedsageligt i skandinavien. Det er brede pister med en meget rolig hældning, som gør det nemt at lære de første sving og få sine første erfainger.

Tilbage til toppen

H:

Halfpipe: En stor u-formet kanal med med vægge som freestyle skiere og snowboardere kan flyves ud af og lave tricks i luften. Som en vert rampe i snowboard. Typisk er halfpipes lavet ved at skære en kanal ud i en stor mængde sne, men kan også blive gravet ud af jorden, så det kun er nødvendigt med en smule sne.

Hardgoods: Et udtryk for hårdt ski- og snowboardudstyr, som ski, snowboard, støvler og bindinger.

Hardpack: Sne som er blevet hårdtpakket. Enten gennem præparering eller fra mangel på frisk sne.

HDO: Oakley High Definition Optics er en betegnelse for den samlede lineteknologi. Giver dig et fuldstændigt optisk korrekt udsyn. Overgår alle krav fra ANSI testen.

Headwall: En stejl eller vertikal klippevæg fundet for enden af en dal. Tit den øverste del af et Cirque.

Heliskiing: Den hellige gral for erfarne og ekspert skiere. Her bliver du transporteret til toppen af en bjergside i offpisten og får lov til at slå first tracks ned igennem urørt puddersne. Det er dyrt og potentielt farligt, men det er også spændende og absolut ikke noget alle har haft mulighed for at prøve.

Huck: Slang for at hoppe udover en stor klippe

Tilbage til toppen

I

In Bounds: Alt det terræn som ligger inden for skiområdets grænser. Bruges især i nordamerikanske skiområder. I Europa er grænsen mere flydende.

In Mold: En konstruktionsteknik til skihjelme, som giver en lavere vægt, men også har begrænsninger ift. penetrationssikkerhed og holdbarhed. Kombineres ofte med en anden konstruktion, for at opveje manglerne.

Inderstøvle: Den udtagelse og bløde støvle, der sidder på indersiden af en skistøvle. Giver et mere behageligt og stramt fit, er polstring mod den hårde yderskal og giver varme til fødderne.

Integreret binding: Et bindingssystem som følger med skiene og er designet til at passe til den specifikke ski. Bliver mere og mere populært for især carving ski, da det giver et bedre flex i skien, hvilket giver mere kontrol og overførsel af kraft.

Iridium belægning: Fremhæver kontraster og minimerer genskin fra sne og vand. Giver et klarere udsyn. Bundet sammen med linse på molekylært niveau og slides derfor ikke af. Findes i Oakley solbriller og Oakley goggles.

Tilbage til toppen

J

Jib: Jibbing, at jibbe er at køre ski- eller snowboard henover en overflade der ikke sne. Som en box eller rail i snowparken. Kan også bruges om at lege rundt på mindre naturlige hop og features i skiområdet.

Tilbage til toppen

K

Kantgreb: Et udtryk for, hvor sikkert skien har fat med kanten i et sving.

Kicker: Et bygget hop, som oftest er bygget i snowparken. Kan også bygges i offpisten, hvormed det kaldes en backcountry kicker.

Klatreskind: Skind som kan sættes under skiene ved skitouring og randonné, således at skiene ikke glider tilbage ned af bakken og man kan gå op af bjerget.

Kurv: Den lille runde sag i bunden af en skistav. Bruges for at staven ikke synker ned i sneen.

Tilbage til toppen

L

Langrend: En super motionsform, hvor du bevæger dig rundt i naturen med lange og smalle ski, der har bindinger hvor hælen kan løses. Typisk langred foregår i fladt terræn i modsætning til alpint skiløb, hvor man tager en lift op og kører ned af bjerget.

Lavine: Et skred af sne, som ryger ned over bjerget i høj fart. Meget farligt for offpiste skiere og snowboardere.

Lavinebipper: Et sikkerhedsapparat som kan bruges til at finde ofre, der er blevet begravet i en lavine.

Lavinekontrol: Når skiområder sikrer pister og områder, ved at sprænge laviner inden området bliver åbnet for menigmand.

Lavineudstyr: Samlet betegnelse for det udstyr, man bør have på sig i offpisten. Det er en lavinebipper, skovl, sonde og rygsæk. Find markedets bedste lavineudstyr her.

Liftie: Slang for en operatør af en skilift. Bruges mest i nordamerika.

Lobster Gloves: 3-fingers handsker, der er en mellemting mellem almindelige skihandsker og luffer.

Luffer: Handsker hvor alle fingre er samlet i samme rum. Varmere end almindelige skihandsker.

Tilbage til toppen

M

Magic Carpet: Et rullende tæppe, der fungerer som lift. Ses oftest på begynderpister og er aldrig særligt lange.

Mashed Potatoes: Slang for våd og tung sne

Membran: Den tekniske del af skitøj, som forhindrer vand i at komme ind og lader vand fordampe ud. Skitøj fås i to og tre lags variantioner. Hvor tre lags tøjet er det mest avancerede.

Memory Foam: Et lag af skum på indersiden af en skistøvle, som er designet til at tilpasse sig skierens fod over tid.

Merino Uld: Et populært kvalitetsmateriale, som oftest bliver brugt i skiundertøj. Det har de fordele at det effektivt flytter sved væk fra kroppen og kommer ikke til at lugte som almindeligt skiundertøj.

Microfleece: En forbedret form for fleece, med et tættere og mindre tæt strik, som får materialet til at fylde mindre. Et rigtigt godt materiale til et mellemlag.

Milk Run: Dagens første nedfart.

MIPS: Betyder “Multi Impact Protection System”. Systemet bruges til at minimere de roterende kræfter ved stød mod hovedet. Det sker ved at de to beskyttende skallag, kan bevæge sig uafhængigt af hinanden. Efterligner hjernens eget beskyttelsessystem. Læs mere hos MIPS.

Mondopoint: Den europæiske standard, der bruges til at beskrive størrelsen på skistøvler. Mondopoint er fodlængden målt i centimeter. Læs mere om at mondopoint og find din mondopoint ud fra din skostørrelse.

Monoski: En skitype hvor begge fødder er monteret parallelt på samme ski. Populært i Europa i 80’erne, men har siden kun oplevet en popularitetsnedgang.

Tilbage til toppen

N

No-fall Zone: Et område, hvor et styrt meget sandsynligt vil betyde seriøse skader.

Nordic Skiing: Bruges mest til at referere til langrend, men er faktisk enhver form for skiløb, hvor støvlens hæl kan løftes fra bindingen. Udover langrend inkluderer det også telemark og skihop.

Tilbage til toppen

O

Offpiste: Alt der foregår udenfor pisten. I Europa menes der almindeligvis det samme med offpiste og backcountry. I nordamerika, kan der være en smule forskel på de to udtryk.

O Matter Frame: Den slidstærke, funktionelle og tekniske frame fra Oakley. Beskytter effektivt mod stød og slag.

Out of Bounds: Alt der foregår udenfor grænserne af skiområdet. Skiterræn der findes udenfor skiområdet.

Outerwear: Betegnelse for alt tøj der fungerer som yderste lag til udendørs brug.

Oversized: Et udtryk som bruges om store goggles og tøj, som er større end de normale modeller. Ved goggles giver det er bedre perifært udsyn, mens det ved tøj mere er et spørgsmål om stil.

Tilbage til toppen

P

Pakket pudder: Udtryk der bruges til at beskrive relativt ny sne, som er blevet kørt på og derfor blevet lidt pakket og hårdere end helt ny sne.

Park: Se snowpark

Partially Polarized: Avanceret linseteknologi fra svenske POC, som giver linsen en delvis polarisering. Også kendt som 3P technology.

Perifært udsyn: Bruges især indenfor goggles industrien. Det fortæller om, hvor godt udsyn i siderne, samt top og bund en given goggle vil give.

Pipe: Se halfpipe

Piste: De præparerede ruter ned af bjerget. Findes i grønne, blå, røde og sorte varianter. Bliver gradvist sværere og mere udfordrende.

Pit Zips: Ventilationslynlåse placeret under armhulerne, som lader luft cirkulere gennem jakken på varmere dage.

Pizza: Slang for den klassiske plov. Meget elementær skiteknik hvor skispidserne peger ind mod hinanden, som et pizzaslice.

Plov: Begynder teknik til holde farten ned på ski. Udføres ved at føre tippene af skiene mod hinanden og bagenden af skien skubbes ud til siden.

Præparering: Når pisterne ordnes og gøres klar til skiere og snowboardere. En piste præpareres.

Polariseret linse: En teknisk linse til solbriller og goggles, som giver et skarpere udsyn ved at blokere for genskin fra vand, sne og lign. Læs alt om polariserede linser her.

Powder: Frisk, tør og let sne, som for mange er den hellige gral indenfor ski og snowboarding. Store mængde frisk pudder give fantastiske skiforhold.

Powder8 / Powder eights: To offpiste skiere, som har lagt identiske sving på kryds af hinanden ned over en bjergside. Kommer til at ligne en lang række af ottetaller.

Powder skis: Designet til at flyde ovenpå pudder. Disse ski er mere underholdende og nemmere at køre i pudder. Meget populære i skiområder, som får meget sne. De meget brede ski med taljer på mellem 105 til 130 mm, hvilket forhindrer at skiene synker ned i pudderen.

Power Strap: Velcro strappen på toppen af en skistøvlen, som sikrer et tæt fit omkring læggen og skinnebenet.

Pudder: Det samme som powder.

Pukler: Når sneen er kørt op og samler sig i store pukler ned over pisten eller offpisten. Findes også på deciderede pukkelbaner, som bruges til konkurrencer. En udfordrende del af skiløb og snowboarding.

Tilbage til toppen

Q

Quad: Slang for en fire personers stolelift

Quarterpipe: Er en halfpipe delt i to i længderetningen. Bruges ofte til et stort og massivt trick. Meget populær i begyndelsen af årtusindet.

Tilbage til toppen

R

Racing ski: Typisk stivere, længere og smallere end almindelige ski. Kan også kendes under navnene slalom, giant slalom eller downhill ski. Der findes både turist- og fabriksmodeller.

Racingstøvler: Skistøvler designet til skiracing. Disse støvler er stivere og ofte smallere end almindelige støvler.

Rail: En metalstang bygget til at skiere og snowboardere, kan glide ned af den og lave tricks. Forestil dig et gelænder ved en trappe. Findes næsten udelukkende i snowparker.

Randonné: Det samme som skitouring. En type skiløb, hvor man selv går op af bjerget og kører offpiste uden for skiområdets grænser. En god motionsform, flotte naturoplevelser og skiløb og snowboarding i urørt pudder.

Rate of Transmission: Et udtryk for, hvor meget lys der kommer igennem en linse i et par solbriller eller goggles. Måles i procent. Desto lavere tal, desto mindre lys, kommer igennem linsen.

Reverse Camber: Det mere tekniske udtryk for rocker

Rocker: Rocker er det modsatte af camber. Hvor almindelig camber er optimalt til at skære ned i sneen, er rocker bygget til at flyde ovenpå sneen, især pudder. Rocker gør det også nemmere at indlede et carvingsving. Rocker er blevet mere og mere udbredt og bruges nu i alt fra offpiste ski til carving ski.

Runout: Et stort og fladt område efter et stejlere hang/nedfart som giver racere og skiløbere mulighed for at sænke farten. Bruges også om flade pister som forbinder pister og lifter.

Tilbage til toppen

S

Schussing: Køre lige ned af bjerget uden at dreje

Sidecut: Den indre kurve af en ski eler snowboard, som bliver målt på forskellen mellem det smalleste punkt i taljen til det bredeste punkt i tip og tail. Kurven i sidecuttet er et nøgleelement i at skabe svingradius. Desto større sidecut, desto lavere svingradius.

Sildeben: De mærker der er i sneen efter en skier har gået op af bakke med skiene på. Ligner sildeben.

Sintered Base: En hurtigere base til snowboard, som er bedre til at holde på voks og dermed at glide henover sneen. Sværere at reparere end en extruded base.

Sixpack: Slang for stolelift med plads til seks personer

Skal: Den hårde plastik på ydersiden af en skistøvle .

Skihop: En konkurrence disciplin, hvor deltagerne kæmper om at hoppe længst. Skihop verdensrekorden er 246,5 meter.

Skibremse: Bremsen der stopper alpine ski i at flyve hele vejen nedover bjerget når bindinger slipper skistøvlerne.

Skiers Left: Brugt til at beskrive et område til venstre for en der kører ned af bjerget.

Skiers Right: Brugt til at beskrive et område til højre for der kører ned af bjerget.

Ski In – Ski Out: Ferieboliger der ligger lige ved skiområdet, så man kan køre på ski direkte til og fra boligen.

Skijoring: En version af skiløbet, hvori skieren bliver trukket bag et kuld hunde eller heste.

Skind: Se også klatreskind.

Skipatrulje: Trænede skiere og snowboardere, der er ansvarlige for pistesikkerhed. I Europa ses de hovedsageligt i forbindelse med skader på pisten. Sikkerhedsarbejdet foregår inden åbning af pisterne. I nordamerikanske skiområder hvor de sikrer upræparerede pister, markerer farlige områder på bjerget og assisterer eller transporterer skadede ned af bjerget.

Skitouring: Se randonné.

Skovl (ski): Forenden på en ski, som ofte er bredere en talje og tail, således at den får et udseende som en skovl.

Slalom: En variant af alpin racing, hvor skiracerne kører ned igennem en portbane med porte, der er placeret tæt ved hinanden. Kræver mange hurtige og skarpe sving.

Slopestyle: En freestyle konkurrence, hvor skierne eller snowboarderne skal ned igennem en bane bestående af flere kickers og rail features.

Snefang: En feature i skijakker og bukser, som forhindrer at der kommer sne op af ryggen eller ned i bukserne.

Snowblades: Ekstremt korte ski, som er en mellemting mellem skiløb og inline. Nemme at styre for begyndere. Bruges oftest uden stave. Kendes også som ski boards.

Snowpark: Freestyle park på bjerget. Større og større popularitet blandt især unge skiere og snowboardere. Består af kickers, rails, boxe og jibs.

Snowskate: Et skateboard deck uden hjul. Designet til brug på sne, så du kan lave freestyle og skatetricks.

Softgoods: Alt indenfor ski- og snowboardtøj. Det inkluderer jakker, bukser, handsker, undertøj, beanies og mellemlag. Stort udvalg af skitøj her.

Sorte pister: De mest udfordrende pister i et skiområder. Stejle, smalle og isede. I Nordamerika vil de være kendt som Black Diamonds.

Straightlining: Køre i fuld fart lige ned over bjerget. Vil vise sig som to helt lige og parallelle streger i sneen.

Street: Er en snowboard disciplin til X Games, hvor banen forsøger at efterligne et bymiljø.

Styrtløb: Kategori indenfor skiracing. Se downhill.

Super G: Hurtigere kategori indenfor alpin racing. Ligner Giant Slalom, men med færre sving og deraf højere fart.

Superpipe: En større version af en regulær halfpipe. Væggene i en superpipe måler op til 20ft.

Switch: At køre baglæns på ski og snowboard.

Switchlock: Verdens første system til at skifte linse lynhurtigt. Opfundet af Oakley. Siden har næsten alle goggleproducenter kommet med et lignende system.

Tilbage til toppen

T

Tail: Bagenden af en ski.

Taljebredde: Skiens bredde på det smalleste sted. Som oftest lige i midten af skien, under foden, deraf navnet.

Tech Binding: En avanceret randonné binding, som holder skistøvlen fast med små pinde.

Telemark: En hybrid mellem downhill og langrend. Telemark skiere har hælen fri, så den bliver løftet op ved hvert sving.

Terrænpark: Se snowpark.

Tracked Out: Slang for en bjergside med frisk sne, som er blevet fyldt med spor.

Transition: Den sektion i en halfpipe som forbinder de vertikale vægge med den flade bund. Kendes også som trannies.

Traverse: At køre på tværs af en bjergside i stedet for at køre lige ned. Bruges til at kontrollere farten eller komme til et nyt område på bjergsiden.

Tree Line: Den højde hvor træerne stopper med at vokse på bjergene.

Tree Weel: Et farligt hulrum som formes omkring basen på træer efter større snefald. Det kan være farligt at falde i en træbrønd.

Turning Radius: Kommer fra skiens sidecut og fortæller og den naturlige drejeradius for en ski når der er lagt på kant. Desto lavere svingradius, desto hurtigere drejer skien.

Twintip: Populære ski til freestyle og freeride ski, hvor både tip og tail er bøjet op. Hvilket gør det muligt at køre både forlæns og baglæns.

Tæppe: Når en guidet gruppe af skiere ligger identiske sving lige ved siden af hinanden på bjergside.

Tilbage til toppen

U

Urban: Når man kører ski eller snowboard på features i et bymiljø. Bruges ofte i ski- og snowboardfilm.

UV-beskyttelse: Når du køber solbriller eller goggles, bør du altid være opmærksom på om linserne giver 100% beskyttelse mod de skadelige UV-stråler fra solen. 

Tilbage til toppen

V

Vandafvisende: Et udtryk som bruges til at beskrive hvor meget vand skitøj kan afvise, inden det begynder at trænge igennem membranen. Måles i mm/m^2. 10.000 er et glimrende tal og meget almindeligt. 20.000 og derover er virkeligt godt og effektivt.

Vertikalt drop: Forskellen mellem top og bund i et skiområde. Målt i højdemetre.

Visual Light Transmission: Det samme som Rate of Transmission.

Voks: Bruges på basen af ski og snowboard. Voks sørger for at du kan glide godt henover flade områder og variabel sne. Nye ski og snowboards er som oftest vokset, men skal vokses igen efter noget brug. Eksempelvis efter en uges skiferie.

VDSAP: Udluftningssystem til skihjelme fra svenske POC. Står for “Ventilated Double Shell Anti-Penetration”, hvilket betyder at luften cirkulerer mellem de to beskyttende skallag i ski- og snowboardhjelmen.

VPD: “Visco Elastic Polymer Dough” teknologi, som bruges af svenske POC, som beskyttelse i deres rygskjold. VPD teknologien er godkendt til motorcykelbrug.

Tilbage til toppen

W

White Out: Når sigtbarheden ryger helt i bund. Kommer af kraftigt snefald, tåge eller en kombination af de to.

Windpack: Et term der bruges til at beskrive sne, som er blevet hårdtpakket af kraftig vind.

Tilbage til toppen

X

X Games: Stor amerikansk actionsportskonkurrence som foregår både om sommeren og vinteren. Det størte freestyle skiere og snowboardere kan vinde. Der konkurreres i Big Air, Slopestyle, Superpipe og Street i ski og snowboard.

Tilbage til toppen

Y

Yard Sale: Et voldsomt styrt hvor en skier eller snowboarders gear ryger ud over det hele.

Tilbage til toppen

Z

Der er ingen skiudtryk, som begynder med Z.

Tilbage til toppen

Æ

Der er ingen skiudtryk, som begynder med Æ.

Tilbage til toppen

Ø

Der er ingen skiudtryk, som begynder med Ø.

Tilbage til toppen

Å

Åndbarhed: Et udtryk som bruges til at beskrive, hvor meget vand der kan fordampe igennem skitøj. Desto højere tal desto mere vand kan fordampe igennem skitøjet. Mere er bedre, så du kan svede uden at blive helt gennemblødt.

Tilbage til toppen

 

Forrige artikel Sådan vedligeholder du dine ski goggles

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævede felter