Gå til indhold
JULE TRAIL LØB MED KLEJNER LØRDAG D. 10 DECEMBER
JULE TRAIL LØB MED KLEJNER LØRDAG D. 10 DECEMBER
Hvad skal du bruge til SUP? [Del 2 af 3]

Hvad skal du bruge til SUP? [Del 2 af 3]

Udstyr

Vi rørte meget lidt ved SUP gear i forrige artikel; SUP for begyndere. I denne artikel vil vi gå mere i dybden med gear, og hvordan du vælger det rigtige gear. Ligesom i alle andre sportsgrene, så er det bare federe at have sit eget gear. I SUP er det primært board, paddle, leash og vest, som du skal ud og finde.

Indrømmet det kan godt være lidt af en jungle at finde rundt i SUP gear. Derfor vil vi i denne artikel prøve at klæde dig bedst muligt på til at købe dit eget SUP gear. Når du har styr på udstyret behøver du ikke at gøre andet end at finde noget vand, hoppe op på boardet og padle afsted.

SUP boards

Det første og vigtigste at kigge på er boardet. I det kommende vil komme ind på, hvordan du vælger type af board, hvordan du vælger den rigtige størrelse og hvad der ellers er vigtigt for at vælge det rigtige board.

Oppustelig eller fast?

Du kan få både faste og oppustelige SUP's. De oppustelige har efterhånden overtaget markedet herhjemme, da de nemmere kan transporteres og opbevares. Især for dig, som bor i byen er det perfekt. De oppustelige SUP’s kan også tåle lidt flere stød og slag uden at blive bulet og beskadiget. Langt hen af vejen har de også mange af de samme sejlegenskaber, som faste SUP's.

Tip: Hvis du er på udkig efter din første SUP, vil vi anbefale at kigge efter en oppustelig model.

Er du derimod på udkig efter at maksimere boardets performance, bør du kigge efter et fast board, som kan perfektionere din SUP oplevelse. I det følgende vil vi primært fokusere på oppustelige SUP's.

sup-wave-surf

Formen / Shape

Formen på din SUP afhænger om du skal bruge den i bølger, på fladt vand, om den skal være til begynderen, til eksperten, skal være til hele familien eller om den skal kunne sejle hurtigt. Det er nogle ting du skal gøre op med dig selv inden du giver dig i kast med at finde et SUP board. Herunder kan du læse mere om de forskellige typer shapes, som findes indenfor SUP.

Allround

En allround SUP er lige præcis, hvad den sælger sig selv på, nemlig allround. Det er en SUP, som ikke er specialiseret i ét område og kan lidt af det hele. Det er et godt valg for begynderen eller dem som ønsker et board hele familien kan benytte. Boardet kan benyttes til touring og leg i mellemstore bølger. Det er primært din vægt, som afgør hvilken størrelse du skal have.

Race

En race-SUP er smal så der ikke er så meget modstand i vandet, hvilket gør at du kan sejle hurtigere. Boardet vil være er godt til både korte og lange ture. Men fordi det er smalt, så ligger det ikke så stabilt i vandet og er derfor sværere at holde balancen på.

Touring

En blanding af de to ovenstående, altså en hybrid mellem en allround SUP og en Race SUP. Touring SUP’s er smalle i næsen, så de kan skyde en god fart uden for meget vandmodstand. Området du står på er bredere, så du har mere stabilitet på boardet. God til længere ture på fladt vand, på åbent hav og alt derimellem. Touring SUP’s er alsidige, har et effektivt glid gennem vandet og du skal ikke bruge så mange kræfter på at få den op i fart. Et godt valg for lidt mere erfarne padlere, som stadig vil lidt af det hele.

Wave

Wave boards er en kategori for sig. Det er meget korte SUP's, der er utroligt manøvredygtige og virkelig stive. Wave boardet gør at du kan ride på bølger. De kan dog også bruges på fladt vand og roligt vand. Egner sig godt til små personer eller børn.

Vores SUP boards

Volume

Volumen giver en indikation om, hvor meget opdrift et SUP board har. Så hvor meget volumen din SUP skal have, afhænger af hvor tung du er. En let surfer har ikke brug for så meget opdrift, og omvendt hvis du er tungere, skal du bruge lidt mere opdrift.

Tabel for SUP

Husk at der skal tages det forbehold at volumen også varierer efter, hvilken board type du kigger på.

Størrelse

Vi kiggede en smule på størrelsen i ovenstående volume afsnt. Dog er der nogle ekstra ting du bør være opmærksom på ift. valg af størrelsen på boards. Størrelsen måles i fod og inches, og følger typisk volumen.

Tip: Det vigtigste er at vælge en SUP med den rigtige volumen, som passer til dig og dit brug.

Hvis du har fundet en shape og en volumen, som passer til dig, vil størrelsen typisk også passe. Det er dog værd at notere sig at de fleste kvinde SUP’s typisk er lidt mindre end herrernes.

  • Typisk størrelse på en kvinde SUP:10’0 – 10’6
  • Typisk størrelse på herre SUP: 10’6 – 11’6

Paddle

At vælge den rigtige størrelse paddle er næsten lige så vigtigt, som at vælge det rigtige størrelse SUP board. Paddles vil typisk være konstrueret i aluminium og er standard udstyr i en samlet SUP pakke. Hvis du vil have en mere effektiv paddle, kan man med fordel vælge en i carbon, da de er lettere og stivere. Så skal du bruge færre kræfter for at opnå samme fart, som med en tilsvarende paddle i aluminium. Der findes forskellige størrelser på paddles, både længde på skaftet og størrelsen på bladet kan variere. Ligesom ved SUP boards findes der forskellige typer paddles, der udfylder behovet til de forskellige discipliner.

Tommelfingerregel: Jo hurtigere du vil accelerere desto mindre et blad. Skal topfarten være højere, skal bladet være større.

Din vægt spiller også en rolle. Desto tungere du er desto større blad. Hvis du er i tvivl, eller ikke har de store krav til din paddle, anbefaler vi at du tager en allround paddle. Og herefter kan du tage en beslutning om det skal være et større eller mindre blad.

Længden

Det er vigtigt at længden er korrekt. Skaftelængden afhænger meget af disciplinen og typen af board. Men en god tommelfingerregel er at til allround- og wave boards skal paddlen være 15-20 cm højere end dig selv. Til race og touring skal paddlen ca. være 40-50 cm højere end dig selv.

Er du i tvivl om længden, så anbefaler vi en justerbar paddle. Det er perfekt til nybegynderen og hobby SUP'eren. Det gør også at flere i familien, eller dine venner kan bruge samme paddle.

Vores udvalg af paddles

Påklædning

Det er vigtigt at have den rigtige påklædning. Som begynder vil du sandsynligvis falde i vandet nogle gange. Derfor kan det være en god idé at have en våddragt på. Det skal gerne være en våddragt som er fleksibel, så du kan bevæge dig i den. Om sommeren behøver du ikke en ret tyk våddragt, der vil det være rigeligt med en 2-3 mm våddragt. Om vinteren har du brug for mere isolering og skal nok op i en 5 mm tyk dragt, for at kunne holde varmen.

Når du har lært teknikken og føler dig sikker på din SUP og ikke længere forventer at falde i vandet kan du bruge enten en tyndere våddragt eller en “rashguard” som er en tynd t-shirt i lycra, der beskytter mod vind og sol.

Tip: Er det varmt, og du bliver tæt på kysten, kan du også bare hoppe afsted i boardshorts og en t-shirt

Mad og drikke

Vi kan heller ikke understrege vigtigheden i have den fornødne proviant med. Du er ofte på vandet længe af gange, så er det altid vigtigt at holde sig hydreret og få spist i rette mængder. SUP er en fysisk hård sport, der kræver meget af kroppen hele tiden. Husk derfor at tage lidt energi og væske. Du kan smide det hele i en drybag, som sørger for at holde det tørt.

Nu ved du lidt omkring hvad du skal lede efter i en SUP. Så er det bare om at komme ud og SUP'e. I næste artikel kommer vi nærmere ind på, hvordan du kan bruge SUP som sport og motion.

Læs SUP som sport [del 3 af 3] her

Forrige artikel SUP som sport. Hvordan dyrker du den? [Del 3 af 3]
Næste artikel SUP for begyndere [Del 1 af 3]

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævede felter