Gå til indhold
Anbefalinger til kurser, bøger og film om lavinesikkerhed - Steep & Deep

Anbefalinger til kurser, bøger og film om lavinesikkerhed

Der er altid mere man kan lære om sne- og lavinesikkerhed. Uanset hvor meget man ved, så er det eneste der er sikkert at man stadig kan lære mere. Derfor er vi konstant årvågne overfor nye ressourcer til at lære nyt om sne og laviner. Så vi kan køre mere pudder på en sikker måde. Det vigtigste er altid at komme hjem!

Anbefalinger til kurser, bøger og film om lavinesikkerhed:

Her får du en række forskellige ressourcer til at lære mere om lavinesikkerhed. Uanset hvad du vælger at bruge af nedenstående ressourcer, så kan du være helt sikker på at al læring og læsning omkring lavinesikkerhed er bedre end ingenting. Noget er gratis, noget koster et mindre beløb og andet koster lidt mere.

Fysiske kurser i lavinesikkerhed

I øjeblikket findes der ikke noget dansk kursus i lavinesikkerhed. Der findes heldigvis flere kurser, som du kan tage i udlandet for at øge din viden om lavinesikkerhed. Her finder du en liste over lavinekurser i de meste populære skilande i Europa. Der findes også mulighed for at tage et lavinekursus i Canada og USA.

Lavinekurser er en mærkelig størrelse. I Nordamerika er uddannelsen organiseret og man kan gennemføre forskellige niveauer - og herved gennemgå en løbende uddannelse. Hvormed du også vil få papir på, hvilken uddannelse du har gennemgået. I Europa derimod er det lidt mere et virvar og mix af nationale organisationer og private "eksperter", som tilbyder lavineuddannelse.

Hvis du foretrækker organiserede kurser, med efterfølgende diplom er den sikreste vej i Europa gennem de nationale skiskoler. I min research har jeg kun kunnet finde frem til Sverige, hvor der tilbydes progressive kurser i forskellige sværhedsgrader.

I den følgende liste, vil du derfor kunne finde et mix af nationale organisationer og private udbydere. Jeg har forsøgt at holde mig til kurser organiseret af nationale organisationer. Skriv endelig en kommentar herunder, hvis jeg har overset en kursusmulighed. Desto flere, desto bedre.

Online kurser

I de fleste lande med bjergrigt terræn og skiområder, findes der et nationalt bureau for lavinesikkerhed, som gør deres for at udbrede viden omkring laviner til deres indbyggere og til turister, som besøger landet. De står også tit bag kurser i lavinesikkerhed i de respektive lande. Disse er dog sandsynligvis mest relevante for skibumser og andre, som planlægger at tilbringe en længere periode i bjergene. Da det nok er de færreste, som har mulighed for at rejse +1000 km for at deltage i et par dages lavinekursus.

Heldigvis findes der også mange kurser og kilder til lavineinformation, som er tilgængelige online. Og det bedste er at de oftest er gratis, så der ikke er nogen undskyldning for ikke at bruge et par timer eller mere på at øge din viden om lavinesikkerhed.

Vores anbefalinger til online kurser, kan du finde længere nede i artiklen.

Bøger:

  • Staying alive in avalanche terrain - Bruce Temper (Køb her)
  • Snow Sense - A guide to evaluating snow avalanche hazard - Jill Fredston & Doug Fesler (Køb her)
  • Allen & Mike's Avalanche Book - Allen O'Bannon & Mike Clelland (Køb her)

Film

  • The Fine Line - Sherpas Cinema (Køb her)

Lær mere om lavinesikkerhed på nettet

Og hvorfor så holde vores lille bibliotek af ressourcer omkring sne- og lavinesikkerhed for os selv. Det giver ingen mening, derfor vil vi gerne dele en masse gode links til ny viden og undersøgelser vedrørende laviner, lavinesikkerhed og snevidenskab. Denne liste vil løbe blive opdateret med nye links, så hvis du kender et link eller to, som vi ikke har fået med på listen, må du meget gerne smide en kommentar i bunden af artiklen!

Ortovox Safety Academy

En kilde til information omkring sne, laviner, planlægning og meget mere i forbindelse med offpiste skiløb, som vi kun lige har fundet, men vi er meget imponeret. Informationen bliver gradvist, som du kommer igennem “akademiet”. Dette forløb understøttes løbende af videoer og små tests, som kan hjælpe dig til at blive bedre til at vurdere lavinesituationen ude i marken.

Besøg Ortovox Safety Academy her

Mountain Academy

I samarbejde med Salomon og Atomic har en af vores favorit sites, wePowder, skabt et akademi, som har til formål at give dig mere viden omkring lavinesikkerhed og etikette i offpisten. Altsammen for at du kan køre mere pudder. Vi har ikke selv testet det, men siden at wePowder har en stor stjerne i vores bog, vil vi godt vove at påstå at du kan lære meget af forløbet under Mountain Academy. Det koster dog 29€ at tilmelde sig programmet. Alt overskud går direkte til lavinesikkerhedscentre over hele verden.

Besøg wePowder Mountain Academy her

KBYG – Know Before You Go

KBYG er en non-profit organisation, som er startet i Nordamerika i et forsøg på sprede budskabet om lavinesikkerhed i offpisten væk fra de beskyttede og kontrollerede skiområder i Nordamerika. Interessant for dig er de fem tips, som du finder under kategorien Know the steps. Her får du en række håndgribelige råd, som du kan tage med ud i pudderen.

Besøg Know Before You Go her

New Zealand Online Avalanche Course

Henvendt både til erfarne offpiste skiløbere som vil have ekstra viden og til dig, som kun lige er gået i gang med at køre offpiste. Du vil gennem flere trin blive introduceret til de mange lag af sne- og lavinesikkerhed. Deres online øvelse i stifinding er også rigtigt god!

Besøg NZOAC her

BCA Video Tutorials

Backcountry Acces som producerer lavineudstyr i høj kvalitet, har lavet en step-by-step video tutorial med henblik på at lære dig mere om lavinesikkerhed.

Besøg BCA Video Tutorials her

Online værktøjskasse fra Utah Avalanche Center

Gode tips til hvordan du skal forholde dig til forskellige faresituationer i sneen og terrænet. Det er med smart grafik blevet gjort overskueligt og nemt anvendeligt.

Besøg værktøjskassen her

Avalanche tutorials

En overskuelig guide, som er opbygget på baggrund af billeder med tekst henover. Dette gør læringen nem og overskuelig. Er virkeligt god som en introduktion til lavinesikkerhed og kan bruges inden andre og længere tutorials.

Besøg Avalance tutorials her

Online Avalanche Tutorial fra Avalanche Canada

Online tutorial, som trin for trin tager dig igennem opbygningen af laviner, hvordan du forstår lavinerapporten og hvordan du undgår farlige situationer i offpisten. Se også deres dybdegående undersøgelse/artikel omhandlende en specifik lavineulykke i det nordlige British Columbia.

Besøg Online Avalanche Tutorial her

Tourenlehrpfad

Hvis du er skarp i det tyske, så kan du bruge denne læringshub til at få mere viden om, hvordan du planlægger en skitour, hvordan du gennemfører skitouren og ikke mindst en masse information om sne og lavinesikkerhed. Denne tutorial er ekstremt omfangsrig og kan anbefales, hvis du vil tage det næste step i din lavinetræning.

Besøg Tourenlehrpfad her

Jeg håber at disse links kan hjælpe dig til at lære mere om lavinesikkerhed. Jeg har ikke været igennem dem alle, men flere af dem har hjulpet mig til bedre at forstå, hvad der sker ude i bjergene. Desto mere man ved, desto bedre er det!

    Forrige artikel Video: Tips til at bruge Marker Kingpin touring binding
    Næste artikel Gode råd til at blive skibums i USA

    Kommentarer

    Martin - september 21, 2018

    Hej Louise

    Så har jeg allerede fået en tilbagemelding fra en ekspert.
    - Jeg vil derfor anbefale Pieps Micro: https://blacksnow.dk/products/pieps-micro-lavinepakke-2019?variant=12426964107317 (her i en lavinepakke, kan også findes som selvstændig bipper).
    Grunden til at jeg vil anbefale den er at den vibrerer når du finder noget ved en søgning. Den fylder ikke meget og giver en effektiv søgning. Og lyden er ikke noget større problem, eftersom at du på skærmen kan se afstand og retning.

    Jeg håber at det kan hjælpe dig.
    Mvh. Martin

    Martin - september 21, 2018

    Hej Louise

    Jeg kan desværre umiddelbart ikke svare på hvilken bipper der vil være bedste for dig, men jeg har spurgt vores leverandører af lavineudstyr og afventer svar. Vender tilbage hurtigst muligt.

    Ift. lavineteori kurser i København, så er der ikke noget som kører i øjeblikket, men jeg har fået at vide at det er ved at blive stablet på benene. Prøv at skrive en mail til ao@skiers.dk om at du er interesseret i at deltage i et lavinekursus i København. Så er jeg sikker på at du vil blive kontaktet når det kommer op at køre. Hils gerne fra mig.

    Mvh. Martin

    Louise Mikkelsen - september 21, 2018

    Hej Blacksnow.

    Jeg vil gerne spørger om det er mulighed at deltager teori lavinekursus i københavn ??? Jeg vil gerne spørger hvilket modellen bipper passer til mig ?? Jeg er selv døv og nybegynder freeride. Jeg ved ingen om lavineudstyr – hvis skal købe en bipper der skal have vibrator i bipper ?? skal jeg til Niesko til Feb og marts 2019.
    Vh
    Louise

    Skriv en kommentar

    Kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

    * Påkrævede felter