Gode råd til at blive skibums i USA
Når man i dagligt tale taler om at tage afsted som skibums i den kommende vinter, er det efterhånden blevet en selvfølge, at man taler om at tage til alperne og få arbejde som enten skiinstruktør/guide eller opvasker. Destinationer som Val Thorens, Bad Gastein, og Livigno er blot tre eksempler på en sådan oplevelse. Men i virkeligheden er det at være skibums meget mere, og det kan ikke afgrænses til nogen verdensdel eller for den sags skyld, alperne.
Gode råd til at blive skibums i USA
Derfor har vi valgt at spørge vores teamrider Alexander Secher, som har haft tre sæsoner i USA, til at give digen masse gode råd, til dig der søger et større eventyr, med lidt mindre druk og meget mere skiløb.
Baggrund
Om mig
Jeg hedder Andreas Secher og jeg er Teamrider for Blacksnow. Jeg er 23 år og en af Danmarks bedste freestyle-skiløbere. De sidste tre år af mit liv har jeg brugt i på at rejse rundt i verden for at stå på ski, der hvor skiløb er bedst, med alt fra Japan til USA som base. Jeg lever for freestyle ski, og er også dybt involveret i den danske skiscene, hvor jeg med mine bedste venner rejser og laver film, og lever et liv langt fra det almindelige.
Erfaringer med at være skibums i USA
Med adskillige sæsoner på bagen i det amerikanske, og flere kortere ture, har jeg om nogen oplevet hvad det vil sige at tage en sæson som skibums i USA. Med fare for at ens familie ser undrende ud, når du fortæller at du gerne vil stå 6 måneder på ski i Californien, som de kun forbinder med sandstrande, så er det alligevel det bedste jeg nogensinde har gjort.
Det er min erfaring at inden man planlægger sin første sæson i USA, sætter man sig ned og tænker lidt over hvad man vil have ud af sin sæson. De fleste bruger nok en sæson som skibums som et afbræk mellem gymnasiet og universitetet, hvor de gerne vil opleve mest muligt, men da jeg kommer fra freestyle-miljøet og er meget passioneret omkring mit skiløb som en sport/livsstil, var det vigtigste for mig at finde en base hvor jeg intet andet skulle tænke på, end at dyrke den sport jeg elsker, og gøre det sammen med ligesindede.
Tre sæsoner i Mammoth
Derfor tog jeg tre sæsoner i Mammoth Mountain, der ligger omkring 6 timers kørsel fra Los Angeles, og lige rundt om hjørnet fra den verdenskendte nationalpark, Yosemite. Mammoth har altid været en meget kendt destinationer i freestyle-miljøet, med 3 forskellige funparks, der opdateres hver eneste dag, for at ikke 2 dage på ski er ens. Derfor var jeg ikke i tvivl om hvor jeg skulle bruge min tid, da jeg afsluttede 3.g i 2014.
Men for dig er det ikke sikkert at du leder efter en lille bjergby at slå dig ned i, måske vil du gerne på Roadtrip, og se hele den amerikanske vestkyst, og prøv alle de skisportssteder af, der ligger langs med ruten. For er der noget jeg har lært, så er det at alt kan lade sig gøre i USA, og man kan forme sin sæson lige efter behov, og budget.
Natural Ice – en skisæson i Mammoth
Hvis du gerne vil se lidt mere om, hvordan det er at være på sæson i Mammoth, kan du tage et kig på skifilmen, som jeg sammen med nogle gode venner (og talentfulde skiløbere), lavede på min seneste sæson i Mammoth.
Hvor meget skal du forvente at spare op?
Det er min erfaring at inden man planlægger sin første sæson i USA, sætter man sig ned og tænker lidt over hvad man vil have ud af sin sæson. Det er nemlig også dine forventninger der afgør hvor stort et budget du skal lægge for sæsonen. En sæson i USA kan gøres for alt mellem 30-50 tusind kr., alt efter om du vil roadtrippe i din egen lille Van, sove på sofaer og leve billigt, eller om du vil gøre som jeg gjorde og bruge lidt ekstra penge på at leje dig ind i en lejlighed/ hus med andre bumser for en hel sæson.
Visum
ESTA
Når man skal planlægge sin tur til USA så skal man afgøre længden af ens ophold. Normalt når man rejser til USA på ferie, så udfylder man en såkaldt ESTA, inden man tager afsted. Det er en forholdsvis smertefri proces på nettet, og den giver adgang til ophold i 90 dage. Dette er sikkert tilstrækkeligt for den almene skibums, da det ikke er sikkert budgettet rækker til mere. Måske er man heller ikke helt sikker på om oplevelsen lever op til forventningerne, og derfor tænker man at 90 dage er rigeligt.
B-2
Er man opsat på den helt store sæson, og har sparet op hele sommeren/efteråret, så rækker 90 dage nok ikke til det helt store eventyr. Derfor skal man have fat i et turistvisum, et såkaldt B-2 visum. Det skal ansøges i god tid, så sørg for at have det på plads mindst 1-2 måneder inden afrejse. Det foregår ved at man udfylder en lang formular på nettet, og skal derefter ind og have det godkendt på den amerikanske ambassade i København. Det koster omkring 1000kr, men til gengæld gælder det altså også i 10 år, hvor du så ikke behøver at udfylde ESTA, men bare kan sætte dig ind i flyet og tage afsted.
Tip til flyrejsen
En ting der kan være smart, men som bestemt ikke er nødvendigt, er at have en hjemrejsebillet bestilt når du tager afsted. Grænsekontrollen i USA er bestemt ikke optimal, og hvis ham der skal sætte stemplet i dit pas under ankomst ikke lige er fan af skiløb uden ende, kan man uden hjemrejsebillet godt blive hevet til side og sat til at vente i x antal timer. Så hav en hjemrejsebillet klar, eller hvis ikke du er opsat på at finde en hjemrejsedato fra start af, så tag afsted uden, det skal nok gå.
Bolig
Det næste du skal planlægge er hvordan du skal bo under sæsonen. Her skal du afstemme dine forventninger til din sæson, og afgøre om du skal have dine base et enkelt sted, eller på roadtrip, eller måske begge. Som udgangspunkt ligner boligforholdene som skibums i USA ikke det man møder i alperne. Det er lidt mere luksuriøst, uden det nødvendigvis er meget dyrere, så glem alt om 6 mand på 20 kvm.
Sæsonbolig
Den første mulighed er at finde noget fast at bo i. I de fleste bjergbyer er det ikke ualmindeligt at folk rejser til langvejs fra, og derfor er leje på månedsbasis oftest også muligt. Her er der ikke så mange tricks hvis ikke man kender folk i området, og det kan være lidt svært lige at overskue hvad der kan lade sig gøre, da det ikke er ligesom i alperne hvor det vælter med bumser. En mulighed er at bestille noget hjemmefra, hvilket kan give noget ro, og gøre tingene nemmere, men hvis man er ligeglad med at couch-surfe lidt i starten og socalisere lidt på bjerget, så kan man ofte møde massere af folk som har en ledig plads i lejligheden/huset.
Det nemmeste man kan gøre, hvis ikke man har kontakter og rejser alene, er at leje sig ind på det lokale hostel, og snakke med folk man møder på bjerget, der er ligesindede. Jeg har mange gange oplevet at det er sådan folk finder frem til et sted at bo. Der er næsten altid en plads ledig i folks lejlighed, eller hvor de nu bor. Det kan være lidt svært at forestille sig, men amerikanerne er enormt gæstfrie, og vil ofte gå ret langt for at hjælpe en. Det andet man skal holde øje med er Airbnb. Se om der er nogen der lejer deres sted ud på månedsbasis, det kan altid ske at man er heldig.
Bo i en van
En af det mest populære måder at bo under sin sæson i USA på, er simpelthen at købe en Van/mobilehome. En Van kan i mange tilfælde dække ens behov, da de oftest har en seng, samt et lille køkken i, og hvis man har et af de lidt større udgaver, også et toilet. Så hvis man har tænkt sig at køre op og ned af vestkysten, og opleve det smukke USA fra sin bedste side, så er Van livet perfekt. Til gengæld skal der lægges lidt mere arbejde/vedligeholdelse i ens bolig. Det er ikke besværligt at finde Vans i USA, man skal bare lægge et par dage af til det, når man ankommer, så man sikrer sig man får det rigtige. En ting man kan gøre er at tjekke Craigslist hjemmefra, den amerikanske udgave af DBA, bare man husker ikke at betale på forhånd, eller på anden vis blive narret.
Job
Da et arbejdsvisum i USA nærmest ikke er muligt at få fat i som skibums, så sørg for at have sparet nok op i forvejen. For at må arbejde under opholdet i USA, skal du have et såkaldt B-1 visum (vil du alligevel prøve, kan du læse mere om B-1 visum her). Det kan man kun få fat i, hvis man har en arbejdsgiver i USA, der kan bevise at du er ansat hos dem, hvilket er sjældent i denne sammenhæng. Så med mindre du har en aftale med et amerikansk skisportssted om at være instruktør eller lign, så bare sørg for at have sparet op i god tid, og så nyd din tur uden at skulle tænke på at arbejde overhovedet.
Destinationer
Mammoth Mountain, Californien
Mammoth Mountain er med sine 3371m et af de højeste bjerge i Sierra Nevada bjergkæden. Med omkring 50 pister er det ikke det største skisportssted, og hele området kan køres rundt på en dag eller 2. Det er nu heller ikke derfor man tager til Mammoth. De har i gennemsnit over 300 solskinsdage om året, og lige netop dette er, hvorfor man tager til et skisportssted i Californien. Massere af sol og søde folk, og når det sner, så sner det igennem. I 16/17 sæsonen faldt der mere end 14 meter sne, med en sæson der ikke sluttede før midt i August.
Mount Baker, Washington
Mount Baker er et historisk amerikansk skisportssted beliggende i delstaten Washington, der er meget velkendt for sin gode sneforhold. Rammer man ind i en storm mens man er i Baker, så er man garanteret bundløst pudder, der venter på at blive kørt op. Med et gennemsnit på over 16m sne pr. sæson er det ikke sne de mangler. Til gengæld er udvalget af pister ikke de største. Med omkring 10 lifte, det blot går op til 1600m højde og dobbelt så mange pister, er det ikke det man kommer til Mount Baker for. Det er for at køre dyb, dyb sne.
Jackson Hole, Wyoming
Jeg tror ikke man overdriver hvis man siger at Jackson Hole er et af det største puddermekkaer i USA. Beliggende i staten Wyoming er Jackson Hole ikke ligefrem på vestkysten, men har man tid og budgettet, så er det uden tvivl besøget værd. Med snefald på op til 16m gennem sæsonen, og et bjerg der lægger op til fri leg og off-piste kørsel, så finder man nærmest ikke en bedre pudder-destination i det amerikanske.
Breckenridge/Keystone, Colorado
Hvis man er til freestyle, så skal man til Breckenridge, eller Keystone i Colorado. Begge resorts er verdenskendte for deres funparks, og det er ikke tilfældigt at nogle af de aller største konkurrencer ind for freestyle-ski/snowboard bliver holdt her. Beliggende kun en halv times tid fra hinanden er det et must at man prøver disse 2 skisportssteder, der tilsammen har 10 forskellige funparks.
Lær mere om Breckenridge og Keystone
Mount Hood, Oregon
Mount Hood er det højeste bjerg i delstaten Oregon, og er et must hvis man er ude efter smuk natur forbundet med skiløb. Det er en potentielt aktiv vulkan, hvorfra den har fået sin runde form. Med 3430m og 4 forskellige skisportssteder beliggende på vulkanen, er der nok skiløb at finde her. Der er massere af muligheder for både off-piste og park, og Mount Hood er især velkendt for sine freestyle Camps, der bliver afholdt om sommeren, sidst på sæsonen. Hvis man er på roadtrip op langs vestkysten, er Mount Hood altså et sted man stærkt bør overveje.
Skriv en kommentar