Gå til indhold
VORES TELEFONLINIE ER NEDE, DERFOR RING TIL TLF. NR.: +45 20 70 72 81
VORES TELEFONLINIE ER NEDE, DERFOR RING TIL TLF. NR.: +45 20 70 72 81
Hvad er ski randonnee? En guide til randonnee skiløb - Steep & Deep

Hvad er ski randonnee? En guide til randonnee skiløb

Her kan du læse vores guide til randonnee skiløb. Denne guide henvender sig især til skiløbere, som vil til at give sig i kast med ski randonee. Vi vil her forsøge at beskrive følgende: Hvad er ski randonnee? Hvilket udstyr skal du bruge? Hvor det kan du gå randonnee? Hvordan gør du?

Hvad er skirandonnee?

Et eller andet har vækket din nysgerrighed overfor ski randonnee, om det er den fysiske anstrengelse, den urørte sne eller de store naturoplevelser er ligegyldigt, for ski randonnee har alle elementerne. Ski randonnee er en konditionskrævende afart af skiløb, hvor du går op af bjerget med skind spændt under skiene og alpinbindinger, hvor hælen kan løftes (tænk langrend). Skindet fungerer som modhager imod sneen og sikrer at du ikke glider tilbage ned af bakken. Når du har nået toppen, spænder du skindene af og kører ned af store uberørte bjergsider.

Det er en fantastisk oplevelse. Uanset om det er første eller hundrede gang. Følelsen af at være på toppen af et bjerg, efter at have kæmpet sig op af en stejl bjergside er fantastisk. Randonnee skiløb er sjovt!

God motionsform

Som ekstra bonus, så er ski randonnee en ekstremt konditionskrævende aktivitet. Du vil komme til at hive efter vejret, svede over det hele og blive træt. Men når du har fået kæmpet dig til toppen, kigger udover det nye terræn, der åbner sig, og det bare er dig og dine venner, vil det være det hele værd. Randonnee skiløb kan tage dig hen til bjergtoppe og områder langt væk fra lifter og grænserne på et almindeligt liftkort. Og så er nedfarten bare endnu sjovere når du har gjort dig fortjent til den.

Bonus Info: Udtrykket Earn your Turns kommer fra ski randonnee

Randonnee skiløb åbner for en helt ny verden af skiløb, og du vil unægteligt finde en nyfunden gejst til skiløb (hvis den nogensinde har været på tilbagetog). Oplevelserne er af en anden verden og du vil lære mere om dine grænser og formåen i bjergene. Ski randonnee er meget mere råt og autentisk end offpiste skiløb i skiområderne.

Hvad er skitouring?

Udstyr til ski randonnee

Inden du skal igang med ski randonne er det vigtigt at kunne svare på spørgsmålet: Hvad skal jeg bruge af udstyr til ski randonnee?

Af udstyr til ski randonnee, er det essentielle:

  • All mountain eller freeride ski
  • Randonnee binding
  • Klatreskind
  • Lavineudstyr

Touring ski

De fleste bruger en god all mountain ski til randonnee skiløb. Men du kan også sagtens bruge en bredere freeride eller pudder ski. Alt efter din personlige præference og de steder du skal gå randonnee. Skal du hovedsageligt gå randonnee i alperne eller fjeldene i Norge og Sverige kan du møde meget skiftende sneforhold, hvor en all mountain ski vil være betydeligt nemmere at styre.

Vores anbefaling: Find en all mountain ski at bruge som randonnee ski

Randonnee binding

De fleste bruger en alpinbinding med randonnee funktion, som f.eks. en Salomon Guardian. Fordelene ved denne type binding er at du får samme performance på vej ned, som i en almindelig alpinbinding.

Til skitouring og randonne anbefaler vi dog specialiserede randonne bindinger. De er meget lettere og hurtigere på vejen op, og med de nyeste af dem giver du ikke afkald på særligt meget performance på nedfarten. Det vil stadig være bedre at køre med en alpinbinding, men de nyeste techbindinger blender høj downhill performance med sikker DIN-værdier og udløsninger.

Vores anbefaling: Brug en dedikeret randonne binding

Klatreskind

Klatreskind er essentielle for at kunne komme op på bjerget. Klatreskind kan fås som specifikke “pre cut skins” til en given ski, men du kan også få mere alsidige skind, som skæres til og derefter passer til din ski. Klatreskind til randonnee fås enten syntetisk eller ægte. Oftest vil du dog støde på en god og effektiv blanding af ægte og syntetisk skind.

Vores anbefaling: Find et par gode og alsidige klatreskind, som du også kan bruge, hvis du skifter ski

Lavineudstyr

Hvor de andre dele var essentielle i den form at du ikke kan komme afsted uden eksempelvis klatreskind. Så er lavineudstyr essentielt i den form at det kan øge dine chancer for at overleve og redde dine kammerater, hvis der sker en lavineulykke. Det er ikke vigtigt bare at have lavineudstyret. Du skal også vide, hvordan du bruger det. Det betyder at du skal træne med din lavinebipper og prøve at analysere, hvordan du hurtigere og mere effektivt kan finde signalet og din vens lavinebipper.

Vores anbefaling: Tag et lavinesikkerhedskursus og/eller læs alt hvad du kan på internettet!

Diverse

Derudover vil vi anbefale at have en god og teknisk skaljakke og -bukser, teleskop skistave, solbriller, solcreme, madpakke, vand og selvfølgelig noget godt skiundertøj, som ikke kommer til at lugte af lidt sved (skiundertøj i merino uld).

Ski randonee

Hvor kan man køre randonnee skiløb?

Randonnee skiløb kan køres overalt, hvor der er bjerge og sne. Randonnee i sin sande form, starter fra bunden af bakken, men langt de fleste udnytter liftsystemet til at komme så højt op som muligt og derfra gå videre ud i terrænet. Det åbner for flere muligheder og giver en bedre puddersving/hike ratio. Men som udgangspunkt kan det gøres overalt.

Vores anbefaling: Norge er dyrt, men naturoplevelserne er i særklasse med sneklædte tinder, som starter helt nede ved fjorden.

Hvordan forbereder du dig?

Det er flere trin i at forberede en tur dybere op i bjergene med ski randonnee. Der er flere ting at være opmærksom på, når du skal planlægge en tur, for planlægges skal den. Hvis du er helt grøn, kan det være en idé at hyre en guide og “pick his brain”. Lære så meget som muligt, så du næste gang selv kan planlægge en randonnee tur.

De ting du især skal være opmærksom på:

  • Kende ruten: Det er ekstremt vigtigt at kende din rute. Både op og ned. Fokusér på stifindingen og om der er nogle farlige områder, hvor du/i skal være ekstra opmærksom.
  • Lavinefaren: Husk altid at tjekke lavineadvarslen dagen inden og om morgenen. Har det sneet meget fornyligt, er sneen sikker, er der nogle sneforhold du især skal være opmærksom på ift. din rute. Vær også opmærksom på vej op og føl efter, hvordan sneen mærkes og føles.
  • Vejrudsigten: Tjek vejrudsigten om morgenen og hold øje med vejret i løbet af dagen. Du vil sandsynligvis komme langt væk fra civilisationen, så det er vigtigt ikke at blive fanget i en storm midt på bjerget.
  • Gruppen: I den gruppe der tager afsted er det altid vigtigt at være enige om planerne, og kende hinandens grænser, niveau og tempo. Der kan være store forskelle på oplevelsen af eksempelvis fare. Derfor er det ekstra vigtigt at være enige i gruppe, så i ikke bliver i tvivl og uenige på bjerget.
  • Pakning: Husk alle dine ting. Det er vigtigt at få pakket ordentligt, selvom morgenen er stresset. Der er ikke noget værre end at komme til at pakke forkert og glemme noget gear (vi har været der alt for mange gange).

Vores anbefaling: Pak aftenen inden en stor ski randonnee tur. Så har du tid til at gennemgå rygsækken igen og sikre dig at du har husket det hele.

Touring

Hvordan gør jeg?

Først og fremmest gælder det om at finde en ture, som passer til dit niveau. Både op og ned. Er du i et nyt område og relativ uerfaren, kan det være en god idé at hyre en guide. Hvis du har mere erfaring, kan du sagtens kaste dig ud i det på egen hånd. Find en guidebog til det pågældende område og læs op på mulighederne, der findes i området. Herefter vælger du en passende rute. Efter et par dage med solskin, vil ruter der er beskrevet i guidebøger som oftest allerede være kørt, og de vil derfor til en vis grad følge andres spor. Det er stadig vigtigt at være bekendt med evt. fareelementer på ruten, så du ikke blindt følger andres spor. Det kan blive rigtigt farligt.

Ski randonee

Teknik

Når du går op af, kan du spare mange kræfter ved hurtigt at koncentrere dig om få den mest effektive teknik. Efter at gået ski randonnee i flere år, har vi nogle gode råd, til hvordan du mest effektivt kommer op af bjerget uden at blive fuldstændig smadret og alt for træt til at køre ordentligt ned. Vi har sat det skematisk op, så du kan danne dig et hurtigt overblik over teknik ski randonnee.

Top 10 – Ti gode råde til skitouring teknik

  1. Sætte klatreskind på: Første step er at sætte klatreskind ordentligt på dine ski, med vægt på ordentligt. For at sætte skind ordentligt på er det vigtigt at du har fokus på at skindet sidder helt ned på skien, og ikke går ud over kanten nogen steder. Sidstnævnte vil give dig problemer med kantgrebet på vej op. Teknikken til at sætte klatreskind på er at bruge den lille metalclip og spænde skindet fast på tippen af skien. Herefter trykker du skindet ned langs længden af skien, sørg for at det sidder helt lige på skien og så spænde det fast på skiens tail. Det må gerne sidde stramt, så det ikke pludseligt vælter af.
  2. Så meget kontakt med sneen som muligt: Når du går op, handler det om at minimere dit energiforbrug og komme effektivt op til toppen. Første step er at finde en god teknik til ski randonnee. Den første ting du skal være opmærksom på er ikke at løfte dine fødder, det er alt for anstrengende. Prøv i stedet at trække dine ski langs sneen, på den måde undgår du at skulle løfte ski + binding hver gang. Forestil dig at du skal trække din storetå langs sneen, når du tager et skridt. Det er en god tommelfingerregel for at huske og glide skiene frem.
  3. Få skitøjet af: Få noget af alt det varme skitøj af. Du skal nok få varmen når du går op af, så smid skijakken i rygsækken, spænd hjelmen bagpå og få solbriller på i stedet for goggles. Du vil skulle holde færre pauser på vej op og vil ikke være totalt overophedet når du når til tops. Det må gerne være lidt køligt de første par minutter, varmen skal nok komme!
  4. Tag ikke for lang skridt og find en god rytme: Selvom det kan virke fristende at tage længere og færre skridt, er det ikke den meste effektive ski randonnee teknik. Det er bedre med hurtigere og kortere skridt. Når bjergsiden bliver stejlere, tilpas dine skridt og gør dem lidt kortere. Sørg også for at finde en god rytme, som hverken er for hurtig eller for langsom, men som du kan holde hele vejen. Det gør turen op meget mere behagelig og lader dig have overskud til at nyde de fantastiske naturomgivelser, som er en lige så stor del af oplevelsen.
  5. Gå ikke for stejlt: En klassisk begynderfejl, som vi har lavet masser af gange, er at ville gå i så direkte en linie som muligt. Det er absolut ikke hensigtsmæssigt. Det er bedre at gå en lidt længere distance, med flere sving og en fladere hældning. Det er meget mere komfortabelt. I sidste ende er det også hurtigere og mere effektivt.
  6. Kickturns: Den sværeste og mest tekniske del af ski randonnee. Kickturns/switchbacks/geländeschwung, eller hvad de alt kaldes, bruges til at dreje ruten på et stejlere stykke. Det er switchbacks som giver et randonnee spor dets karakteristiske udseende, som går frem og tilbage på tværs af en bjergside. Når du skal lave et kick turn, er det vigtigste altid at du har stabilt fodfæste på dine ski. Det første step er at gå lidt længere frem end der hvor du vil svinge. Få et solidt fæste. Sæt gerne en stav nedenfor dalskien, for ekstra sikkerhed, og en stav højere oppe på bjergsiden, for balance. Herefter svinger du bjergskien (øverste ski) rundt, så den vender den modsatte retning og peger henimod, hvor du gerne vil hen. Et godt råd her, er at bruge benet ned mod dalen, til at dreje skien omkring, dermed kan du lave et skarpere kickturn. Nu står du med en ski hver vej, og det vil sikkert være ganske ukomfortabelt. Nu kan du flytte den øverste skistav henunder den kommende dalski (den du lige har drejet rundt) og den anden skistav højere oppe på bjergsiden. Nu ligger du al vægt over på skien du lige har drejet rundt, strækker det andet ben, laver et svirp med foden og fører skien frem, og så er du klar til at gå videre.
  7. Følg andres spor: Hvis det er muligt, så er det næsten altid nemmest at følge et randonnee spor, som allerede er sat ind. Det er tidskrævende, teknisk sværere og meget hårdere at sætte et nyt spor ind.
  8. Tilbyd at føre: Hvis du alligevel finder dig selv i en gruppe, hvor i skal sætte et nyt spor ind. Kaldes også for breaking trail. Så tilbyd altid at skifte til at være førende. Det er god stil, for det er meget hårdere at sætte et nyt spor ind end det er at følge efter. Ved at skiftes om føringerne, kan i også holde et højere tempo.
  9. Bootpack aldrig i skintracket: Finder du dig i en situation, hvor du er nødsaget til at boote et stykke op af bjergsiden. Gå da aldrig i skintracket, ruten til randonnee gængerne. Det er dårlig stil og ret træls for alle som kommer efterfølgende.
  10. Nyd tiden på toppen: Når du når til toppen er det vigtigt lige at puste ud, nyde tiden, udsigten, en tår vand og en bid brød. Du har lige kæmpet for at komme til toppen, så det skal også nydes. Giv kammeraterne en high five, få et summit shot og nyd den fantastiske natur, som du er omgivet af.

Touring

Ekstra anbefaling: Hvis ikke du er den hurtigste op vej op, kan du spare rigtigt meget tid og mange kræfter ved at lave hurtige skift. Lad være med at vente med at gå til sidst. Gå i stedet først, så kan de hurtigere overhale dig, og du har ikke tabt så meget tid på toppen. Hurtige skift (påsætning af skind, pakning af rygsæk, skift af tøj mv.) er den nemmeste måde at vinde tid på. Sørg for at det er dig, der vinder tid, så de hurtige ikke skal vente for længe på toppen.

Tempo: Et almindeligt guidetempo er omkring 300 højdemeter/time. Det kan sagtens gøres hurtigere, men er et godt udgangspunkt, hvis du er i tvivl om, hvor hurtigt du skal gå.

Tag på guidet randonnee-camp

En god og effektiv måde at lære ski randonnee kunne være at tage på en skitouring camp. Sådanne camps giver dig mulighed for at lære teknikken, sikkerheden og udstyret under kontrollerede forhold med lokalkendte og erfarne guides. Derfor har vi herunder samlet et udvalg af forskellige guidede randonnee camps, som du kan tage med på for at lære ski randonnee.

ALPERNE

Skitourenwinter

Asmus Nørreslet

NORGE

High Camp

Ski Touring Camp Lyngen

Ordliste ski-randonnee

  • Backcountry: Nordamerikansk udtryk for offpisten, hvor du går ski randonnee.
  • Breaking Trail: At bryde spor. Være den første til at sætte spor ind på vej op af en bjergside.
  • Boote eller bootpacke: At hike op med skiene på rygsækken eller over skulderen.
  • Hike: At gå op af bjerget, hvad enten det er med skiene på fødderne eller over skulderen
  • Kickturn: Den mest tekniske del af randonnee turen. Hvor du laver et 100-130 graders sving, for at gå i den anden retning. En effektiv måde til at gå op af en stejl bjergside. Kan være svært at lære, men når du først har lært det, kan du spare mange kræfte og rigtigt meget tid.
  • Klatreskind: Skind der fastsættes under skiene, så du ikke glider tilbage af skintracket.
  • Skintrack: Randonnee ruten op af bjerget. En letgenkendeligt spor, som er nemt at følge.
  • Summit shot: Det obligatoriske gruppebillede på toppen.
  • Verticals/højdemeter: Det antal højdemeter ruten består af. Kan bruges til at beskrive på turen op og turen ned. Sidstnævnte skal helst være højere, så er det sjovest.

Ski randonnee kendes også som skirandonne, skirandonee, ski randonne, ski randonne, skitouring, skitur, ski touring og lign. Kært barn har mange navne.

Guide til randonnee skiløb

Dette var vores komplette guide til ski randonnee. Vi håber at du har kunne bruge guiden, hvis du har nogen spørgsmål omkring ski randonnee, skal du være velkommen til at skrive en mail til martin@blacksnow.dk. Martin er vores ekspert indenfor ski randonnee (han har brugt de sidste fire sæsoner på at løbe op og ned af bjerge i Østrig).

Forrige artikel Sådan tjekker du om din lavinebipper virker!

Kommentarer

Gitte Louise Juhl - september 8, 2023

Hej Martin & Co.
Jeg bor i Italien og går randonee ski nu efterhånden i 10 år, mest Abruzzo og Lazio. Jeg er “forelsket” i randonne (scialpinismo) og jeg nød at læse jeres guide, for kan præcis genkende alt det I skriver. Det er bare helt rigtigt! Håber vi ses i et “skintrack” en dag ;)
Gitte

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævede felter