Gå til indhold
HUSK AT BOOKE TID TIL SKISTØVLER
HUSK AT BOOKE TID TIL SKISTØVLER
Skihandsker – Sådan holder du fingrene varme - Steep & Deep

Skihandsker – Sådan holder du fingrene varme

Vi har alle prøvet det. At fryse fingrene på skiferien. Og der findes ikke meget som er værre. Det er der heldigvis råd for. Her i guiden får du vores bedste råd til at holde fingrene varme. Følger du guidens råd, vil du kunne holde din fingre varme under skihandskerne på selv de koldeste dage.

Derfor får du kolde fingre på skiferien

Kolde fingre kommer, hvis man ikke har tilstrækkelig isolation og beskyttelse omkring sine fingre, eller hvis man har eksponeret sine nøgne fingre for vejrets luner. I et koldt og blæsende miljø vil ubeskyttede fingre lynhurtigt blive isende kolde – er de først kolde er der rigtigt lang vej til at få dem varmet op igen. Det gælder om altid at holde sine fingre beskyttet mod windchill, uden at man samtidigt får det for varmt.

Video guide til varme fingre på skiferien

Inspiration fra skitøj

For til hver en tid at holde fingrene varme, kan det være en rigtigt god idé at lade sig inspirere af måden man iklæder sig skitøj. Ved skitøj har det i mange år været almindeligt kendt at man skal klæde sig efter lag-på-lag metoden (komplet guide i link), hvor man iklæder sig flere lag, som hver især har sin funktion. Inderst har man skiundertøjet, midterst sidder det isolerende lag og yderst er det vind- og vandafvisende lag.

Det samme kan du gøre i skihandsker. Det er ganske ligetil og jeg garanterer at det vil hjælpe dig til at holde varmen på skiferien. Uanset, hvor koldt det er.

Danmarks bedste udvalg af skihandsker

Lag-på-lag i skihandsker

Når du skal klæde dig efter lag-på-lag princippet i skihandsker, skal du tænke på nogenlunde samme måde. Det er dog ikke helt det samme, da man typisk ikke sveder meget på hænderne.

I videoen kunne du se en hurtig introduktion til, hvordan du i dine skihandsker klæder dig efter lag-på-lag metoden. Herunder får du en længere beskrivelse af de enkelte lag.

  • Inderst har du et beskyttende og isolerende lag, typisk en inderhandske i uld.
  • Det midterste lag er også et varmende lag, men samtidigt et lag, som du kan bruge til at udføre et stykke arbejde.
  • Det sidste og yderste lag er det ekstra vind-, vand- og vejrbeskyttende lag. En beskyttende lag, som sørger at de indre, og varmende, lag ikke bliver våde.

Inderhandske

En tynd inderhandske, på engelsk hedder det liners, i uld eller fleece, vil give dig lidt ekstra varme under handskerne. Du skal dog være opmærksom på at der stadig skal være plads til inderhandskerne. Hvis dine normale handsker pludseligt kommer til at sidde for tight, så mister du meget af den isolerende effekt og så kan det være ligegyldigt. Men har du plads, vil det give god ekstra varme.

Tip: Vælg en inderhandsker, der er touchscreen kompatibel, så du ikke behøver at eksponere dine fingre for at tjekke din telefon!

Derudover er inderhandskerne gode på enten rigtigt kolde dage eller på varmere dage. På kolde dage, kan du med et par inderhandsker undgår at eksponere din hud for windchill, hvilket gør at kroppen ikke behøver at genvarme fingrene, hver gang du har haft handskerne af. På varmere dage, eller til hiking, kan inderhandskerne bruges på egen hånd, som en tynd handske.

Find din næste liner her

Skihandske

Din primære handske, skal fortsat være skihandsken. Det skal helst være en skihandske, som kan bruges alene. Det vil sige at du kan bruge handskerne uden inderhandske eller skallag. Derudover så bør du vælge et par slidstærke handsker, især hvis du kører freeride eller freestyle, hvor handskerne oftere har kontakt med terræn som ikke er sne.

Vi anbefaler: Vælg en skihandske, som kan bruges alene på almindelige skidage.

Materialer

Der findes et væld af materialer til skihandsker. Et af de mest populære materialer ilæder, som findes i forskellige former og typer, men typisk så fungerer læder rigtigt godt til skihandsker fordi at det er vandafvisende (se note), slidstærkt, giver god varme og det ser flot ud. Derudover fås handsker også med syntestiske materialer, som er skabt på samme måde, som yderlaget i skitøj, hvor du har flere lag og en membran, som holder vand ude.

Note: Læder er vandafvisende til et vist punkt. Når sneen trykkes ind mod læderet, vil læderets vandafvisende egenskaber ikke længere fungere, og handskerne vil tage vand ind. Hvis du har handskerne meget nede i sneen, fordi du skal bygge en kicker, skovle sne væk eller andet hvor sneen trykkes ind mod læderet bør du vælge en handske i et syntetisk materiale eller bruge en yderhandske.

Derfor bliver flere skihandsker også lavet med en kombination af læder (eller syntetisk læder) og Gore-Tex membran. Denne kombination giver en utroligt funktionel skihandske, der vil holde dine hænder tørre og varme i mange situationer.

Handsker med Gore-Tex membran

Skalluffe

En skalluffe er et tyndt skallag med en kraftig membran som beskytter mod vind og vejr. Det giver et ekstra vand- og vindafvisende lag, samtidigt med at du giver dig selv mere stillestående, og dermed isolerende, luft omkring dine hænder.

Ifølge Hestra giver det ca. 30% ekstra varme til dine fingre.

Personligt tip: En skalluffe står som en af mine bedste gear-investeringer nogensinde. Det giver en ekstrem alsidighed og sikrer at du ikke får gennemblødte handsker, hvis du roder rundt i sneen. Samtidigt er det en perfekt accessory til hiking og skitouring i skiftende og koldt vejr.

Andre tips

skihandske størrelse

Størrelse

Når du skal vælge størrelse på dine skihandsker og er i tvivl om, hvilken størrelse du skal vælge. Så vil vi anbefale at du vælger den store størrelse. Hvis du vælger et par handsker, som er for små, vil du miste en del af den isolerende effekt og få dig en koldere handske. Det er derfor bedre at vælge den større størrelse, så du får mere stillestående og isolerende luft inde i handsken.

Udtagelig inderhandske

En udtagelig inderhandske er ikke et must, men det kan være en god idé, da det har visse fordele. Med en udtagelig inderhandske kan du på bjerget være mere fleksibel med temperaturen i dine handsker ved at tage inderhandsken ud, eller skifte den med en tyndere liner. Derhjemme i privaten kan du nemmere tørre og varme handskerne ved at skille de to dele fra hinanden. På den anden side, så har handsker med fast foring den fordel, at de er mere behagelige og bløde at have på.

Læs også være komplette guide til køb af skihandsker

Afslutning

Har du efter at have læst guiden og set ovenstående video, stadig nogle spørgsmål vedrørende skihandsker eller lignende, så skal du være mere end velkommen til at skrive en e-mail til os på mail@blacksnow.dk. Vi svarer altid indenfor 12 timer!

Forrige artikel Sådan tjekker du om din lavinebipper virker!

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævede felter