Gå til indhold
HUSK AT BOOKE TID TIL SKISTØVLER
HUSK AT BOOKE TID TIL SKISTØVLER
Guide til lavineudstyr – Lær at bruge dit lavineudstyr - Steep & Deep

Guide til lavineudstyr – Lær at bruge dit lavineudstyr

Her får du en virtuel guide til dit lavineudstyr. Inden du begynder at drage på eventyr i offpisten skal du først og fremmest have det rigtige lavineudstyr.

Lær at bruge dit lavineudstyr

Derefter skal du lære at bruge det, og bruge det rigtigt. Desværre er sidstnævnte punkt noget som mange glemmer i farten. Brugen af lavineudstyret skal trænes og skal sidde på rygraden, således at du kan gøre korrekt brug af lavineudstyret i en ulykkessituation, hvor adrenalinet pumper og stressniveauet er helt oppe i det røde felt.

Vi har derfor samlet vores egen viden og den bedste information på nettet til at give dig denne guide til brug af dit lavineudstyr. Der vil være masser af tekst, men der vil også være informative videoer, som giver dig et mere visuelt billede af, hvordan du bruger dit lavineudstyr bedst muligt.

Alt i lavineudstyr:

Det essentielle

Lavinebipper

Lavinebipperen er den mest velkendte del af lavineudstyret og det gear, som sørger for at du kan finde og blive fundet i tilfælde af en lavineulykke. Lavinebipperen fungerer ved at den, så længe den er tændt, udsender et radiosignal, som andre lavinebippere kan opfange. Typisk sendes det ud i afstand af 40-60 meter, desto længere desto bedre.

Tidligere skulle man være opmærksom på om man købte en analog eller digital lavinebipper, da der er stor forskel på præcision af søgninger. Alle moderne lavinebippere er nu digitale, og praktisk talt alle med tre antenner. Derudover findes der et væld af ekstra funktioner, features og muligheder. 

Når du køber lavinebipper skal du være opmærksom på:

  • At lavinebipperen er digital og har tre antenner
  • Batterilevetiden
  • Rækkevidde

Sonde

Sonden bruges til finsøgningen, når lavinebipperen ikke længere kan bruges til nærmere at lokalisere offeret under sneen. Det er ikke ofte at man bruger sonden, så når du bruger den, skal du være sikker på at den virker. Kvaliteten er derfor alfa omega og systemet til at strække sonden, skal kunne holde til at blive brugt og ikke kunne gå i baglås eller knække. 

Når du køber sonde skal du være opmærksom på:

  • At kvaliteten er i orden. Det skal som minimum være en aluminium sonde
  • At sonden er mindst 240 cm lang. Gerne helt op til 300 cm.

Skovl

En kraftig skovl er vigtig for at kunne grave hurtigt og effektivt. Som beskrevet tidligere så bliver lavinesne hårdt som beton, lige så snart lavinen stopper. Derfor er det ikke nok med en plastik skovl, du bør have en skovl i et kraftigere materiale, som kan holde til at grave hurtigt og kraftigt i hård sne. Samtidigt bliver gravningen mere effektiv, hvis du kan forlænge skaftet, således at du har en længere skovl, der stadig kan være i rygsækken når den er pakket sammen.

Når du køber skovl skal du være opmærksom på:

  • Mulighed for at forlænge skaftet
  • Et stort og kraftigt skovlhovede i aluminium

Bonus: En lavineskovl kan også bruges til at bygge kickers eller snevægge i offpisten.

black-diamond-lavinesaet

Et komplet must-have lavinesæt

Ekstra lavinesikkerhedsudstyr

Lavinerygsæk (Også kendt som ABS rygsæk)

Mange bruger nu også en lavinerygsæk, når de står på ski eller snowboard. En lavinerygsæk er en rygsæk med en eller to oppustelige puder bygget ind i rygsækken. Det giver mulighed for at du kan trække i et håndtag eller trykke på en knap og udløse puderne, som øjeblikkeligt bliver pustet op. Det giver dig større opdrift og et større overfladeareal, hvilket er med til at øge dine chancer for at forblive ovenpå sneen og ikke blive begravet i lavinen. Det øger således dine chancer og muligheder for at overleve en lavine.

Risikoen for at omkomme i en lavine mindskes med 11% procentpoint ved korrekt brug af en lavinerygsæk. Din risiko for at omkomme i en lavine, vil falde fra 22% til 11% (Haegeli et al, 2014). Det er en fordel, som er til at tage og føle på, men samtidigt er det ikke nogen magisk opskrift på at overleve. Din bedste sikkerhed er stadig at undgå at blive fanget i en lavine.

Avalung

En avalung er en mindre accessory, som du har siddende i din rygsæk eller over skulderen. Det er en konstruktion, som gør at du vil kunne trække frisk luft under sneen i længere tid, hvis du bliver fanget og begravet i en lavine. Hvis du sørger for at få stukket din avalung i munden, inden du bliver begravet vil du, begravet under lavinen, kunne trække vejret mere frit, da din udåndingsluft bliver skubbet væk fra dit ansigt og din mund. 

Lær mere om lavinesikkerhed

Der findes også rigtigt mange måder, hvor du kan lære mere om lavinesikkerhed. Du kan lære mere gennem online lavinekurser, fysiske kurser, bøger eller film. Det kan du bruge til at uddanne dig på egen hånd og være velforberedt hjemmefra. 

Lær mere om lavinesikkerhed her

Vær forberedt

Næste skridt efter at købe lavineudstyret er at sikre at du kan bruge det. Hvis ikke du har mulighed for at tage på et lavinekursus for at lære mere om snelag, vejr, faresignaler, gruppedynamik og faresignaler, så anbefaler vi stærkt at du læser så meget information som du kan nettet og skriver dig tingene bag øret. Det kan gøre forskellen.

Sådan bruger du dit lavineudstyr

Vi vil forholdvist slavisk gennemgå, hvordan du bedst muligt bruger du lavineudstyr og hvordan du kan træne brugen af det. Det er hverken svært eller indviklet at bruge lavineudstyret, men det er en rutine som skal trænes og sidde på rygraden, så du i enhver situation ved nøjagtigt hvad du skal gøre for hurtigt og effektivt at finde din begravede ven.

Træning af lavinesøgning og -redning

Der er flere måder at træne lavinesøgning og -redning. I min optik er den bedste måde at træne en redning på ved at bruge tid på bjerget - og opfinde sin egen lavinesituation på en bjergside, hvor det kunne ske. Men al træning er bedre end ingen træning og det er vigtigste er at du får trænet med dit lavineudstyr. Både hvis du har trænet før og hvis du aldrig har prøvet det før.

Anbefaling: Genopfrisk søgning med lavinebipper mindst én gang, og gerne flere, inden eller som start til årets første skitur. Det kan redde dine kammeraters liv.

Hvordan kan du træne det?

Den bedste træning

Som nævnt, så vil den optimale træning - og den du bør tage dig tid til - være at bruge et par timer i begyndelsen af sæsonen eller i begyndelsen af din skiferie til at træne lavineredning. Sammen med dine primære ski- og snowboardpartnere skal du finde en passende bjergside (den behøver ikke være stor) og gennemtræn hele lavinesituationen. 

Fra der bliver råbt "avalanche" til selve gravningen. Det kan foregå ved at én kører ned for at gemme sin bipper (sørg for at der ikke er nogen lavinefare på bjergsiden), når den er gemt, råber "Avalanche". Resten af gruppen står højere oppe og vender sig rundt. Førstemanden beskriver situationen, hvor bred og hvor lang er lavinen og evt. hvor mange bippere der er gemt. Herefter gennemgår resten af gruppen hele redningen, som den er beskrevet højere oppe i artiklen og forsøger at lokalisere lavinebipperen så hurtigt som muligt. 

Freeride-områder med begravede bippere

En alternativ løsning, som er god til at øve sig med lavinebipperen, er freeride-safety områderne, som findes i mange skiområder nu til dag. Her er der lavinebippere begravet i sneen. Det er et godt sted at træne søgning med lavinebipper, men svært at træne hele lavinesituationen. Super effektiv træning, som ikke behøver at tage længere end en times tid. Og rigtigt godt til at blive fortrolig med sin bipper.

Træn hjemmefra

Hvis du bor tæt på en strand kan man træne lavinesøgning ved at begrave en bipper i sandet indenfor et afgrænset område og træne med at finde den hurtigst muligt. Det kan også gøres i et åbent skovområde med tæt bevoksning i skovbunden.

Vedligehold dine evner

Du behøver ikke træne hver uge eller hele tiden, men er du på sæson, så hold træningen og søgningen med lavineudstyr ved lige et par gange i løbet af sæsonen, så du ikke glemmer hvordan der søges mest effektivt. Skal du afsted på skiferie, så træn hjemmefra i ugen op til du skal afsted, for at få søgningen tilbage på rygraden. Det er at foretrække i sne, men du kan også sagtens træne i baghaven eller i den lokale park.

Sådan bruger du dit lavineudstyr

Søgning med lavinebipper

Der er tre faser i søgning med lavinebipper: Signalsøgning, grovsøgning og finsøgning. Det er essentielt at træne med alle tre for at blive effektiv i lavinesøgningen. Først en video – derefter en beskrivelse af hvordan du bør udføre lavinesøgningen.

Video

Signalsøgning

Udføres når der ikke er fundet noget signal, startende ved det sidste område, hvor den ulykkesramte er set. Hvis du ved, hvor den ramte er set, kør direkte i fald linie dertil. Hvis ikke du ved præcist hvor du har set den ramte, skal du gennemsøge hele lavineområdet for offeret. Med flere søgere skal, spred da ud, men ikke mere end 40 meter imellem jer. Hvis du er alene, skal du lave switchbacks som ikke er mere end 40 meter fra hinanden og med 20 meter fra hver side. Bevæg dig hurtigt og kig altid efter tegn i overfladen.

Grovsøgning

Når signalet er fundet, brug de retningsbestemte lys og afstandmåleren på displayet for at følge offerets signal. Dette vil ofte være kurvet. Brugere med analoge lavinebippere, skal justere deres bippers følsomhed. Bevæg dig så hurtigt som muligt, indtil du kommer ind på en afstand omkring tre meter fra offeret.

Finsøgning

Sænk farten og vær meget opmærksom på afstandsmåleren. Retningspilene er mindre vigtige. Få din lavinebipper, så tæt på sneens overflade som muligt. Så snart du har fundet den laveste afstandsmåling, skal du afsøge den vinkelrette akse for en endnu lavere måling. Når du har registreret den lavest måling, skal du ikke tøve. Start med sonden!

Opsummering

Her ser du et rigtigt fint og visuelt billede, som indeholder alt det ovenstående og giver et godt billede af, hvordan du skal afsøge en lavine for spor efter et offer.

Lavinesøgning

Kilde: BCA – Backcountry Acces

Brug af sonde

Som beskrevet i det tidligere afsnit, starter du brugen af sonden, på stedet hvor du fik den laveste afstandsmåling på din lavinebipper. Når du bruger sonden, skal du være opmærksom på at stikke sonden ind vinkelret ind i sneen. Vinklen mellem bjergsiden og sonden, skal være 90 grader.

Systematik

Det skal være systematik i din søgning. Derfor anbefales det at lave cirkler rundt omkring dit første sondetryk med en afstand af ca. 25 cm. Kør derefter rundt i ring, finder du ikke noget i første ring, gør da cirklen 25 cm større og fortsæt. Har du efter tre cirkler fortsat ikke ramt offeret, bør du overveje at finde lavinebipperen frem igen. Når du har ramt offeret, lad da sonden blive i sneen og gør klar til at skovle.

Video

Skovlning

Gravningens ABC og D:

A: Airway: Beskyt offerets åndehul ved at grave ned af bakken fra hvor din sonde har truffet

B: Burial depth: Med en begravet dybde på mindre end 1m, start da med at grave præcis under sonden. Er den begravede mere end en meter under sneen, start da med at grave 1,5 gange længere nede af bakken end den begravedes dybde.

C: Clear snow to the sides: Begynd altid med at fjerne sne til siden, da dette gemmer pladsen ned af bakken fra blive for stor og ufremkommelig. Dette vil være en fordel når det gravede hul bliver dybere og der skal fjernes sne.

D: Dig only Once: Medmindre der er uanede mængder arbejdskraft er det ineffektivt at flytte sneen mere end en gang. Kun ved begravelser dybere end 2 m bør sne flyttes mere end en gang. Gravningen er den mest tidskrævende del af en lavineredning.

Video

Den informative video giver dig et rigtigt godt indblik, hvordan du skal arbejde med gravningen, hvis du er alene, eller som del af en gruppe.

Opsummering

Vi håber at denne gennemgang af lavinesøgningen har været brugbar for dig, og gjort dig opmærksom på at det ikke blot er nok at have lavineudstyret, men også at træne med det og lære at bruge det, så du i en nødsituation ikke er i tvivl om, hvordan du skal reagere.

Forrige artikel Dansk skifilm: Natural Ice

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævede felter